Gruzija naj bi novo vlado dobila do konca meseca

Ivanišvili v vlado ne bo sprejel nobenega od zdajšnjih ministrov, bo pa »korektno sodeloval« s Saakašvilijem.

Objavljeno
03. oktober 2012 16.32
GEORGIA-ELECTION/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tbilisi - Prvi pogovori o sestavi nove gruzinske vlade se bodo začeli že danes, ustanovna seja novega parlamenta pa bo predvidoma 20. oktobra. Novo vlado naj bi Gruzija dobila do konca meseca, piše Slovenska tiskovna agencija.

Zmagovalec volitev, milijarder Bizina Ivanišvili je že napovedal, da v vlado ne bo sprejel nobenega od sedanjih ministrov, hkrati pa je dejal, da namerava »korektno sodelovati« s predsednikom Mihailom Saakašvilijem.

Kot je danes sporočila gruzinska volilna komisija, je na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah v Gruziji tudi po preštetju 97 odstotkov vseh glasovnic v vodstvu gruzinska opozicija pod vodstvom milijarderja Ivanišvilija, ki je prejela 55 odstotkov glasov, doslej vladajoče Saakašvilijevo Združeno narodno gibanje pa je dobilo 40,2 odstotka.

Saakašvili je poraz na volitvah priznal in napovedal, da bo njegova stranka poslej v opoziciji.

Ivanišvili je v torek Sakašvilija pozval k odstopu z mesta predsednika države, na to pa se je danes odzval dosedanji predsednik parlamenta David Bakradze, ki je član Saakašvilijeve stranke. Bakradze je na novinarski konferenci izrazil upanje, da je poziv k Saakašvilijevemu odstopu samo osamljen incident v evforiji zaradi volilne zmage in ne bo povzročil krize in spopadov.

Starosta gruzinske politike David Gamkrelidze pa je po volitvah napovedal odstop z mesta predsednika Stranke novih pravic in drugih položajev. Njegovi stranki na tokratnih volitvah ni uspelo, da bi prestopila petodstotni volilni prag.