GS ZN: največ poudarka na Bližnjem vzhodu

Palestinski voditelj je letos prosil za status nečlanice opazovalke, izraelski premier pa je opozoril pred grozečim Iranom.

Objavljeno
28. september 2012 00.02
UN-GENERAL ASSEMBLY-PALESTINE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

New York − Med današnjo splošno razpravo na generalni skupščini Združenih narodov so največ pozornosti pritegnila bližnjevzhodna vprašanja. Kot smo na Delu že poročali, je palestinski voditelj Mahmud Abas, ki je lani od ZN še zahteval polnopravno članstvo za Palestino, letos prosil le za status nečlanice opazovalke, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je opozoril na grozečo nevarnost jedrsko oboroženega Irana.

Netanjahu pozval k postavitvi jasne meje Iranu

Netanjahu je opozoril, da ima Iran dovolj obogatenega urana, da bi lahko do prihodnjega poletja izdelal jedrsko bombo, piše Slovenska tiskovna agencija. Opozoril je, da sveta ne bi nič ogrozilo bolj, kot Iran z jedrskim orožjem. Poudaril je, da gre za preživetje njegove države, v igri pa je tudi prihodnost sveta. Naštel je dolg seznam »terorističnih napadov«, za katere je menda odgovoren Iran, in vprašal, kje na svetu bi se še počutili varne, če bi bila teroristična mreža Irana oborožena z jedrskim orožjem.

Netanjahu je sicer že večkrat opozoril, da se čas izteka in da je treba Iranu preprečiti, da bi postal jedrska sila. Zahteval je tudi, da mora Zahod z ZDA na čelu v sporu z Iranom glede njegovega jedrskega programa določiti jasno mejo. Kot je vztrajal, je treba Teheranu dati vedeti, da bo sledil vojaški napad, če se bo odločil prečkati te meje. »Jasne meje ne vodijo v vojno, preprečijo jo,« je dejal, saj je prepričan, da se bo Iran, če bo soočen z jasno mejo, umaknil.

Njegov poziv po pisanju STA sicer ni naletel na odobravanje Washingtona, saj si ameriški predsednik Barack Obama pred novembrskimi predsedniškimi volitvami nikakor ne želi zaostrovanja odnosov z Iranom, saj bi to lahko vplivalo na rast cen nafte in upočasnitev že tako počasne gospodarske rasti v Združenih državah.

Abas za Palestino kot nečlanico ZN

Palestinski voditelj Mahmud Abas pa je danes v govoru pred generalno skupščino ZN napovedal, da bo v letu dni zaprosil za status Palestine kot države nestalne članice v organizaciji.

Kdaj natančno bo GS ZN zaprosil za glasovanje o tem vprašanju Abas ni navedel, povedal pa je, da je pogovore o novih prizadevanjih za mednarodno priznanje Palestine v Združenih narodih že začel, in sicer z državami in regionalnimi organizacijami. Cilj je priznanje Palestine kot države nečlanice doseči do konca sedanjega zasedanja GS ZN, ki se po pisanju STA zaključi septembra prihodnje leto.

Povišanje statusa Palestine, ki je v ZN sedaj opazovalka, v državo nečlanico, sicer ne bi prineslo kakšnih konkretnejših sprememb, bi pa bi bila uvedba besede »država« pomembna simbolična zmaga za Palestince.

Sicer pa je palestinski voditelj med današnjim nagovorom opozoril tudi na gradnjo judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih in Izrael zaradi tega obtožil etničnega čiščenja, piše STA. Poleg tega se je Abas zavzel še za resolucijo ZN, ki bi predstavljala temelj za sprostitev zastoja v pogajanjih med Izraelci in Palestinci.