GS ZN: svarila pred preostrimi besedami

Letošnja splošna razprava zasedanja generalne skupščine ZN, ki je 67. po vrsti, bo v znamenju krize v Siriji.

Objavljeno
24. september 2012 23.24
US-152716003
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York – Vsakoletno zasedanje generalne skupščine Združenih narodov, v kateri sedijo predstavniki 193 držav, se je uradno začelo že prejšnji teden, a v središču svetovne pozornosti bo stolpnica ob Vzhodni reki predvsem v prihodnjih dneh, ko se bo za govorniškim odrom zvrstilo več kot 120 predsednikov, premierov in monarhov.

Letošnja splošna razprava, 67. po vrsti, bo v znamenju krize v Siriji, je že pred dnevi napovedal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je med nedeljskim srečanjem iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada diplomatsko posvaril, naj med svojim nastopom pazljivo izbira besede.

»Opozoril je na možnost škodljivih posledic sovražnega govora in groženj, ki prihajajo z različnih koncev Bližnjega vzhoda,« so pozneje sporočili iz Banove pisarne.

Ahmadinedžad Izraela ne jemlje resno

Mahmud Ahmadinedžad, ki bo nastopil jutri, je v intervjuju za časnik Washington Post povedal, da izraelskih groženj s preventivnimi napadi na Iran ne jemlje pretirano resno in da do razpleta ameriških predsedniških volitev ne pričakuje napredka pri pogajanjih med Iranom in mednarodno skupnostjo.

O pozivih Izraela, naj ZDA določijo črto, ki je Teheran ne sme prestopiti na domnevni poti do jedrskega orožja, je govoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki bo zvezdnik današnjega uvodnega dela razprav. »Pri odločanju o vprašanjih nacionalne varnosti sem zgolj pod pritiskom tega, da naredim najboljše za Američane. Zato bom preprečil vsak hrup, ki prihaja od zunaj,« je v televizijskem intevjuju povedal Obama.

Domači konservativci so ga napadli, ker se ob robu zasedanja ni hotel posebej srečati z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem. A ameriški predsednik, ki je sredi predvolilnega boja, se bo letos izognil vsem dvostranskim srečanjem, so sporočili iz Bele hiše.

Pač pa bo imel kar nekaj tovrstnih pogovorov predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je v New York priletel včeraj, v četrtkovem nastopu pa bo predstavil slovensko pobudo o učinkovitejšem preprečevanju genocidov in drugih množičnih grozodejstev.

Janša, ki ga spremlja zunanji minister Karel Erjavec, bo o tem posebej govoril z Ban Ki Munom, njegova pobuda pa »sovpada tudi s prizadevanji Slovenije, da si zagotovi podporo pri kandidaturi za svet OZN za človekove pravice za obdobje 2016–2018«, so sporočili iz njegovega kabineta.