Guantanamo zapustil še zadnji zapornik z Zahoda

Taborišče za osumljene terorizma je po desetih letih zapustil še zadnjih zapornik z Zahoda, Kanadčan Omar Hadr.

Objavljeno
29. september 2012 18.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Toronto - Po poročanju BBC je Omar Hadr že na poti v domovino, kjer bo do konca odslužil zaporno kazen za umor ameriškega vojaka v Afganistanu.

Hadra so pri komaj 15 letih prijeli v Afganistanu in ga kmalu po tem prepeljali v zloglasno taborišče na Kubi. Bil je prva mladoletna oseba po drugi svetovni vojni, ki so ji sodili zaradi vojnih zločinov. Po poročanju Al Džazire je Hadra iz Kanade v Afganistan pripeljal njegov oče, vidnejši član Al Kaide.

Vojaško sodišče v Guantanamu ga je leta 2010, ko je priznal umor ameriškega vojaka, obsodilo na 40 let zapora, a mu je kazen pozneje znižalo na osem. Do vrnitve v Kanado, kjer bo odslužil preostali del kazni, je bil upravičen od lanskega oktobra.

Po poročanju BBC vrnitev Hadra v Kanado podpira večina tamkajšnjih državljanov. Javnost je sicer nanj postala pozorna leta 2008, ko so mediji objavili prvi posnetek zasliševanja v Guantanamo. Posnetek, ki je nastala leta 2003, prikazuje enega od agentov obveščevalne službe, ki več kot sedem ur zaslišuje takrat 16-letnega Hadra.

V taborišču za teroristične osumljencev v Guantanamu je še vedno zaprtih več kot 160 ljudi.