Gumijevke in solzivec v Bangladešu

Protiizgredni policisti prehodne vlade v Bangladešu uporabljajo silo proti tisočim aktivistom koalicije političnih strank, ki so protestno namestili zapore za izvedbo zakonitih večstrankarskih volitev.

Objavljeno
07. januar 2007 14.07
Protesti v Bangladešu
Daka - Več tisoč vojakov republike Bangladeš je napolnilo ulice prestolnice. Bangladeški protiizgredni policisti uporabljajo silo zoper več tisoč aktivistov koalicije 14 strank, ki so napovedali tri dneve protestnih blokad javnega prevoza v Daki. Protiizgredna policija je vsaj na 50 protestnikov streljala z gumijastimi naboji in uporabila solzilce potem ko so parlamentarne opozicijske stranke začele izvajati pritisk za izvedbo volilne reforme pred večstrankarskimi volitvami.

Cestne zapore za izvedbo reforme volilne zakonodaje

Aktivisti koalicije štirinajstih političnih strank so na ulice Dake namestili zapore, ker zahtevajo uveljavitev reforme volilne zakonodaje za izvedbo zakonitih večstrankarskih volitev še v tem mesecu. Nekateri predstavniki političnih strank so se izrekli za bojkot volitev, ki naj bi se zgodile 22. januarja. Predstavniki opozicije močno dvomijo v zdajšnje volitve, rekoč, da naj bi bile slednje potekale “nesvobodno in nepravične”. Govornik Abdul Jalil je v imenu opozicije dejal: “Ne bomo sodelovali v burkaških volitvah. Državo bomo zaustavili za nekaj mesecev, če vlada ne bo izvedla volitev”.

Bangladeški predsednik Lajudin Ahmed se tudi zavzema za izvedbo strankarskih volitev, ki jo sedanja opozicija kritizira. Predsednik Ahmed, ki je hkrati tudi premier odgovarja, da bodo volitve izpeljali, kakor zahteva ustava, “v 90 dneh”. Nacionalistična stranka Bangladeša (BNP), prva vladna stranka je konec oktobra podelila oblast vmesni administraciji. Politični blok, ki ga vodijo bangladeški nacionalisti je gibanje Awami obtožil, da “zaznava poraz” ter da gibanje “skuša s sabotažo preprečiti izvedbo volitev".

Ustavna kriza?

Svetovna medijska hiša BBC poroča, da se na ulicah prestolnice odvija “ustavna kriza” in trdi, da “prisotnost vojske oznanja ponovitev scen nasilja, ki so zaznamovale proteste zadnih nekaj mesecev”. Policija je zoper protestnike uporabila fizično silo, oziroma “palice zoper nekaj protestnikov v prestolnici, kjer je položaj precej napet”. Predhodnje agitacije so zahtevale več kot 30 smrtnih žrtev, še navaja BBC.

Organizacija Awami, pobudnica blokad, poroča, da so vladne sile medtem pridržale 1000 aktivistov. Glavna zahteva gibanja Awami je, da naj vlada dopolne volilni imenik. Vlada selednjega ni dopolnila z volilnimi upravičenci od leta 2000.