Guttenberga bo nasledil Thomas de Maiziere

Dosedanji nemški notranji minister Thomas de Maiziere (CDU) bo novi obrambni minister, je potrdil predsednik Krščansko demokratske unije Horst Seehofer. Maiziere bo nasledil Karla-Teodorja zu Guttenberga, ki je zaradi afere s plagiatorstvom svojega doktorata odstopil v torek.

Objavljeno
02. marec 2011 14.14
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Berlin - Seehofer je po pisanju slovenske tiskovne agencije STA tudi potrdil, da bo vodenje notranjega ministrstva poslej v rokah vodje poslanske skupine Krščansko socialne unije (CSU) Hansa-Petra Friedricha (53). Kot je dodal, so pred tem dosegli dogovor o zamenjavi resornih mest med Krščansko demokratsko unijo (CDU) in CSU.

Maiziere velja za zaupnika nemške kanclerke Angele Merkel. Ta bo o spremembah v vladi po napovedih spregovorila danes okoli 15. ure.

Z imenovanjem 57-letnega Maizeira na čelu obrambnega ministra tudi po odhodu Guttenberga ostaja član plemiške rodbine.

Thomas de Maiziere je član CDU je od leta 1971. V Münstru in Freiburgu je študiral pravo in zgodovino, leta 1986 pa je tudi doktoriral iz prava. Od oktobra 2009 do danes je bil v drugi vladi Angele Merkel notranji minister. Pred prihodom v Berlin leta 2005, ko je prevzel položaj vodje kabineta prve vlade pod vodstvom Merklove, je bil na Saškem na različnih deželnih ministrskih položajih.