Gvatemala: nekdanji general Molina zmagovalec predsedniških volitev

Zmagovalec nedeljskega drugega kroga predsedniških volitev v Gvatemali je nekdanji general Otto Perez Molina.

Objavljeno
07. november 2011 08.32
Posodobljeno
07. november 2011 08.37
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad de Guatemala − General Molina je v predvolilni tekmi obljubljal oster boj proti kriminalu in nasilju, povezanem z mamili. Z njegovo zmago se je ta revna srednjeameriška država pomaknila v desno, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih gvatemalske državne volilne komisije po preštetju 96 odstotkov glasov je za Molino, ki prihaja iz konservativne Patriotske stranke, glasovalo 55 odstotkov volivcev. Njegov glavni tekmec, populistični Manuel Baldizon iz Prenovljene stranke demokratske svobode, je dobil 45 odstotkov glasov.

»Vsem Gvatemalcem, ki so mi zaupali, se zahvaljujem. Tiste Gvatemalce, ki niso glasovali za Otta Pereza, pa pozivam k enotnosti in skupnemu delu v prihodnjih štirih letih, ne glede na strankarsko pripadnost,« je v radijskem nagovoru po objavi rezultatov dejal Molina, ki bo na predsedniškem položaju nasledil Alvara Coloma.

Enainšetsdesetletni Molina je prvi nekdanji vojaški vodja v Gvatemali v zadnjih 25 letih, ki je bil izvoljen za predsednika države, dodaja STA.