Gvatemala: zaradi izbruha ognjenika evakuirali 33.000 ljudi

Ognjenik Fuego je v zrak izbruhnil ogromen oblak vulkanskega kamenja in pepela, ki je prekril okoliške kraje.

Objavljeno
14. september 2012 09.22
Posodobljeno
14. september 2012 09.37
GUATEMALA-VOLCANO-VOLCAN DE FUEGO-EVACUATION
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ciudad Guatemala − Prebivalce, ki živijo v senci ognjenika Fuego (Ognjenik ognja) na jugozahodu Gvatemale, je davi zbudilo glasno bobnenje, ki mu je sledila vrsta eksplozij. Ognjenik se je namreč znova zbudil in v zrak izbruhnil ogromen oblak vulkanskega kamenja in pepela, ki je prekril okoliške kraje. Velik oblake dima je moč videti tudi iz 75 kilometrov oddaljene prestolnice, več kilometrov stran pa je slišati tudi bobnenje.

Zaradi silovitega izbruha so pristojne oblasti odredile evakuacijo več kot 33.000 ljudi iz okoliških krajev.

»Ta izbruh je močnejši kot običajno − v zadnjih letih mu nismo bili priča. Zato smo v okolici ognjenika na zahodu Gvatemale razglasili oranžni alarm,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Gustavo Chigna iz Nacionalnega inštituta za seizmologijo, vulkanologijo, meteorologijo in hidrologijo. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP ponekod sicer velja tudi rdeči alarm.

Okoliške prebivalce evakuirajo z avtobusi in tovornjaki, ki jih običajno uporabljajo za prevoz tovora in živali. Toda kot je za AFP povedal predstavnik prostovoljnih gasilcev Mariano Lam, številni nočejo zapustiti svojih domov. Javier Garcia iz vasi El Porvenir je za lokalni radio dejal, da je sprva nameraval ostati, potem, ko je videl velikanski izbruh, pa se je z družino odločil oditi. »Vse je postalo črno in sploh nismo mogli dihati,« je dodal.