Gwan: Pjongjang bo jedrski!

Glavni odposlanec Severne Koreje Kim Kye Gwan je po koncu šeststranskih pogajanj o njenem jedrskem programu v Pekingu izjavil, da bo Pjongjang okrepil svoje jedrske sposobnosti.

Objavljeno
22. december 2006 15.19
Ameriški odposlanec Christopher Hill je Pjongjang obtožil, da se trdovratno oklepa nemogočih zahtev
Peking/Seul/Tokio - Glavni odposlanec Severne Koreje na šeststranskih pogajanjih o njenem jedrskem programu, ki so se danes v Pekingu končala brez preboja, Kim Kye Gwan je izjavil, da bo Pjongjang v odgovor na pritisk ZDA okrepil svoje jedrske sposobnosti. Japonski premier Šinzo Abe je medtem zaradi neuspeha šeststranskih pogajanj svet pozval, naj se združi v pritisku na Severno Korejo.

Pjongjang se bo ubranil s svojim ščitom

Kim je v Pekingu na vprašanje, ali bo njegova država po jedrskem preizkusu 9. oktobra opravila nove preizkuse, dejal, da Pjongjang še naprej krepi jedrske sposobnosti. "ZDA igrajo na taktiko tako dialoga kot pritiska, korenčka in palice. Mi odgovarjamo z dialogom in ščitom. In s ščitom pravimo, da bomo še bolj okrepili orožje v obrambne namene," je dodal Kim.

Ob tem je ZDA pozval, naj kot prvi korak pri izgradnji zaupanja med državama odpravijo finančne sankcije, ki so jih proti Pjongjangu uvedle lani, nato pa bi lahko v veljavo stopil prejšnji dogovor o razoroževanju. Severna Koreja se je namreč septembra 2005 na šeststranskih pogajanjih zavezala razorožitvi v zameno za varnostna zagotovila in pomoč.

Japonska za krepitev mednarodnega pritiska na Severno Korejo

Japonski premier Abe je medtem v Tokiu zaradi neuspeha pogajanj v Pjongjangu menil, da bi morala mednarodna skupnost še okrepiti pritisk na Severno Korejo. "Severnokorejci se morajo zavedati, da ne bodo rešili problemov, kot je resno vprašanje pomanjkanja hrane, če ne bodo rešili tega," je glede jedrskega vprašanja dejal Abe. Povedal pa je tudi, da si bo Japonska prizadevala za čimprejšnjo obnovitev pogovorov.

Zares srečanje brez preboja?

Šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, ki so jih Kitajska, Japonska, Rusija, ZDA ter Južna in Severna Koreja po letu dni zastoja obnovile v ponedeljek, so se danes končala brez preboja. Udeleženke se tudi niso dogovorile o datumih nadaljnjih srečanj. Po navedbah diplomatski virov so predstavniki ZDA, Japonske in Južne Koreje krivdo za zastoj pogajanj pripisali vztrajanju Severne Koreje, da ZDA umaknejo finančne sankcije, preden bi bila pripravljena na vsebinske pogovore v zvezi z jedrskim programom.

Roh tudi o igri ameriške zakladnice

Južnokorejski predsednik Roh Moo Hyun je še pred današnjim koncem pogajanj ZDA obtožil, da so z uvedbo finančnih sankcij proti Pjongjangu uničile lanski dogovor, v katerem se je Pjongjang zavezal razorožitvi v zameno za varnostna zagotovila in pomoč.

Kot je navedel Roh, so ZDA banko v Macau postavile na črno listo in s tem povzročile zamrznitev 24 milijonov dolarjev na severnokorejskih računih le nekaj dni pred dosego omenjenega dogovora 19. septembra 2005. V znak protesta se je nato Severna Koreja odločila bojkotirati dva meseca kasneje sklicano srečanje. Ukrepom proti banki v Macau so namreč sledili podobni ukrepi drugod v Aziji, kar je Pjongjang dejansko izključilo iz mednarodnega bančnega sistema.

Roh je še namignil, da sta ameriška zakladnica in zunanje ministrstvo pri tem očitno igrala vsak svojo igro. "Ko se je na Kitajskem podpisoval dogovor, je ameriška zakladnica že zamrznila račune banke v Macau. Ko se oziram nazaj, ne vem, ali je State Departement to vedel ali ne," je dejal Roh.

Kitajski odposlanec Wu Dawei je dejal, da so na pogajanjih obnovili dogovor iz septembra 2005, po katerem naj bi Severna Koreja opustila svoj jedrski program v zameno za pomoč in zagotovilo varnosti.

Pogovori so po navedbah delegatov zastali zaradi vztrajanja Severne Koreje, da ZDA umaknejo finančne sankcije, preden bi bila pripravljena na vsebinske pogovore v zvezi z jedrskim programom.

Hill: Severna Koreja se sploh ne loteva dejanskega vprašanja

ZDA so vztrajale pri sankcijah, ki so vodile v zamrznitev 24 milijonov dolarjev severnokorejskih sredstev v banki v Macau, Washington pa jih je uvedel zaradi domnevnega pranja dejanja in poneverb. Po mnenju ZDA te sankcije namreč niso povezane s severnokorejskim jedrskim programom.

Glavni ameriški pogajalec Christopher Hill je tako še pred današnjimi srečanji Severno Korejo obtožil, da se sploh ne loteva dejanskega vprašanja, to je jedrskega programa. "Ko postavlja vprašanje, gre enkrat za finančne zadeve, drugič za nekaj, kar želijo, a vedo, da ne morejo dobiti, tretjič pa za nekaj, kar smo rekli in jih je prizadelo," je dejal.

Severnokorejska in ameriška stran sta se sicer ob robu šeststranskega srečanja v Pekingu sestajali tudi dvostransko, kar pa očitno tudi ni prineslo uspeha. Strokovnjaki obeh držav naj bi se sedaj nameravali srečati prihodnji mesec v ZDA.