Gyurcsanyju prepričljiva podpora

Madžarski premier Ferenc Gyurcsany je bil na kongresu vladajočih socialistov (MSZP) nocoj prepričljivo izvoljen za novega predsednika stranke. Zanj je namreč glasovalo kar 89,15 odstotka vseh delegatov.

Objavljeno
24. februar 2007 22.13
Madžarski parlament danes glasuje o zaupnici vladi premiera Ferenca Gyurcsanyja
Budimpešta- Madžarski premier Ferenc Gyurcsany je bil na kongresu vladajočih socialistov (MSZP) nocoj prepričljivo izvoljen za novega predsednika stranke. Zanj je namreč glasovalo kar 89,15 odstotka vseh delegatov. Gyurcsany je sicer danes popoldne zagrozil z odstopom s položaja premiera, če ne bo za novega predsednika stranke potrjen z vsaj 75-odstotno večino.

Gyurcsany je bil edini kandidat za novega predsednika madžarskih socialistov, potem ko se je minister za kulturo Istvan Hiller, ki je stranko vodil minuli dve leti in pol, odločil, da tokrat ne bo kandidiral. Premier je današnje glasovanje pred tem označil kot "glasovanje o zaupnici njegovi politiki" ter z vprašanjem "reforme ali propad" prisotne delegate pozval, naj na glasovanju podprejo njegov v javnosti sicer nepriljubljen program reform.

Gyurcsany vztraja

Socialiste trenutno podpira samo 17 odstotkov Madžarov, kar je najmanj v zadnjih desetih let, kljub temu pa Gyurcsany vztraja, da predstavljajo reforme, katerih cilj je zmanjšati rekordni proračunski primanjkljaj, edino pravo rešitev gospodarskih težav Madžarske.

Na dvodnevnem kongresu MSZP, ki se bo končal v nedeljo, pričakujejo vrsto pomembnih gostov, med drugim vodjo avstrijskih socialdemokratov in zveznega kanclerja Alfreda Gusenbauerja, vodjo nemških socialdemokratov Matthiasa Platzeka ter srbskega predsednika in vodjo Demokratske stranke Borisa Tadića.

Orban poziva k množičnemu protestnemu shodu

Vodja največje opozicijske desnosredinske stranke Fidesz in nekdanji premier Viktor Orban pa je medtem že napovedal "popolno konfrontacijo" in privržence opozicije pozval na množičen protestni shod, ki bo potekal v nedeljo na ulicah prestolnice.