Haag zahteva dosmrtno ječo za Martića

Haaško sodišče je zahtevalo dosmrtni zapor za nekdanjega predsednika samooklicane Republike Srbske krajine Milana Martića, ki mu v Haagu sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Objavljeno
10. januar 2007 20.25
Milan Martić, bivši predsedniki samooklicane Republike Srbske Krajine, na haaškem sodišču
Haag - Tožilstvo haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes zahtevalo dosmrtni zapor za nekdanjega predsednika samooklicane Republike Srbske krajine Milana Martića, ki mu v Haagu sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Kot je dejal tožilec Alex Whiting, je Martić kriv po točkah obtožnice, ki se nanašajo na umor, mučenje ter uničevanje vasi in napade nad hrvaškimi in muslimanskimi civilisti med vojnama na Hrvaškem in v BiH v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Sojenje bivšemu notranjemu ministru Martiću se je začelo 13. decembra 2005, haaško sodišče pa ga v 19 točkah obtožuje zločinov v hrvaški Kninski krajini, Zagrebu ter BiH med vojno na območju med letoma 1991 in 1995. Obtožen je po osebni in poveljniški odgovornosti.

Martić, ki se je po koncu vojne skril v Srbiji, se je haaškemu sodišču predal leta 2002, v haaškem priporu pa je od maja 2002. Sprva je bil obtožen samo za raketiranje Zagreba, decembra 2002 pa je haaško tožilstvo razširilo obtožnico, ki ga sedaj bremeni sodelovanja v "skupinskem zločinskem delovanju" med letoma 1991 in 1995, s ciljem nasilne odstranitve večjega dela hrvaškega, muslimanskega in drugega nesrbskega prebivalstva s približno tretjine hrvaškega ozemlja in večjega dela BiH, da bi jih priključili "Veliki Srbiji".