Haaška salomoniada

Kdor je pričakoval, da bo haaško sodišče Srbijo oziroma takratno ZRJ prvič v zgodovini mednarodnega prava obsodilo državnega genocida, je bil preveč naiven.

Objavljeno
26. februar 2007 21.13
Damijan Slabe, novinar zunanjepolitične redakcije Dela
Kdor je pričakoval, da bo haaško sodišče Srbijo oziroma takratno ZRJ prvič v zgodovini mednarodnega prava obsodilo državnega genocida, je bil preveč naiven. Ljudstev, ki se jim je zgodila Srebrenica, je po svetu preveč, in ker genocid ne zastara, bi se med tožniki nekoč v prihodnosti lahko znašli ne le Kurdi, Čečenci, Armenci, Somalci... ampak celo kakšni iraški šiiti, suniti in še številni drugi.

Zato je bilo Meddržavno sodišče v Haagu prisiljeno ubrati realnejšo pot. Leta 1995 zagrešeni pokol v Srebrenici je razglasilo za genocidno dejanje, drugih nasilnih dejanj srbske soldateske v bosanski vojni pa ne. Do tod je razsodba, za katero so sodniki potrebovali kar 14 let, jasna. Beograd je celo kriv, ker je ravnal v nasprotju z leta 1948 sprejeto konvencijo o preprečevanju genocida, in bi moral vsaj poskušati preprečiti »etnično čiščenje« in si prizadevati za kaznovanje odgovornih, so rekli sodniki in ga v isti sapi tudi nekoliko razbremenili krivde. Kajti armada Republike srbske je po mnenju haaškega sodišča uživala »določeno stopnjo neodvisnosti od srbske centralne vlade«.

No, dobro. Z nekaj prizanesljivosti bi celo ta del sodbe, ker gre vendarle za prvo obsodbo države, še nekako razumeli. Vse drugo pa je že na meji sprenevedanja in politike. Marsikomu (najmanj pa številnim nekdanjim Jugoslovanom) je namreč jasno, da je bilo razpadanje federacije in nastajanje Velike Srbije namerno »čiščenje prostora«, da ga je začela največja republika in da je vse skupaj izpeljal tisti, ki je krvavo zgodbo na Gazimestanu začel in jo na koncu tudi »zamočil«. Ker je pač umrl v haaškem zaporu in ga ni bilo mogoče obsoditi genocida.

Kdo je torej zdaj kriv? Je to bosanskosrbski general Ratko Mladić, ker je še na begu? So malce sokrivi Srbi, ker niso preprečili Srebrenice in ga že deset let ne ujamejo? So po isti logiki krivi tudi Združeni narodi, kajti njihove enote, ki so bile leta 1995 v srebreniški zaščitni coni, prav tako niso zmogle zagotoviti spoštovanja konvencije o preprečevanju genocida, izvrševalcev pokola pa jim ravno tako že dvanajst let ne uspe ujeti?

Bistvo vsake sodbe, zlasti kadar je dokončna, je, da vsaj poskuša biti pravična. Je tokratna res taka?