Haaško sodišče je odredilo podroben pregled Mladića

Poročilo o Mladićevem zdravju morajo sodišču dostaviti šestega decembra, dva dni pred novim zaslišanjem.

Objavljeno
16. november 2011 15.53
Posodobljeno
16. november 2011 16.01
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Haag − Mednarodno kazensko sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes odredilo popoln zdravniški pregled za nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, generala Ratka Mladića. General se zaradi slabega zdravja prejšnji teden, ko bi se moral izreči o krivdi za umor več kot 30 muslimanov v mestu Bišina na vzhodu Bosne in Hercegovine julija 1995, namreč znova ni pojavil na sodišču.

Predsedujoči sodnik Alphons Orie je danes naročil, da zdravniki Mladića podrobno pregledajo in se poglobijo v morebitne posebne bolezenske znake. Podrobno poročilo o njegovem zdravju morajo sodišču nato dostaviti šestega decembra, dva dni pred datumom, za katerega je predvideno naslednje zaslišanje obtoženega generala. Poročilo bo po Oriejevih besedah sodnikom pomagalo pri odločitvi, »kako bil lahko Mladićevo zdravje vplivalo na priprave za prihajajoče sojenje«.

Sicer pa je zdravstveno stanje haaškega obtoženca menda zelo krhko. Že prejšnji teden so iz haaškega sodišča tako sporočili, da ga bo v kratkem obiskala skupina srbskih zdravnikov, med njimi psihiater, nevrolog, kardiolog in strokovnjak za pljučne bolezni iz beograjske Vojnomedicinske akademije.

Zaskrbljenost zaradi Mladićevega zdravja pa je prejšnji mesec izrazil tudi glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz, ki zato razmišlja tudi o tem, da bi obtožnico proti Mladiću nekoliko skrajšal.

Nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske so po 16 letih na begu sicer aretirali 26. maja. Čez nekaj dni so ga izročili Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju Jugoslavije, kjer so ga prvič zaslišali tretjega junija. Obtožnica haaškega sodišča ga v enajstih točkah med drugim obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu.