Haaško sodišče obsodilo novinarja

Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu je obsodilo hrvaškega novinarja Domagoja Margetića zaradi nedovoljene objave identitet zaščitenih prič v sojenju proti hrvaškemu generalu Tihomirju Blaškiču.

Objavljeno
07. februar 2007 18.22
Hrvaški novinar Domagoj Margetić
Haag - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je danes na tri mesece zapora in 10.000 evrov denarne kazni obsodilo hrvaškega novinarja Domagoja Margetića zaradi nedovoljene objave identitet 102 zaščitenih prič v sojenju proti hrvaškemu generalu Tihomirju Blaškiču leta 1997.

Prva obtožnica proti Margetiču je bila vložena aprila 2004 zaradi neupoštevanja sodišča zaradi objave identitete in izjave zaščitene priče na sojenju Blaškiču. Pri tem naj bi šlo za pričanje hrvaškega predsednika Stipeta Mesiča novembra 1997, ki ga je tednik Hrvatsko slovo, katerega urednik je bil Margetič, objavil novembra in decembra 2004.

Haaško sodišče je zaradi objave imen zaščitenih prič avgusta lani že obsodilo hrvaškega novinarja Josipa Joviča in ga kaznovalo z 20.000 evri denarne kazni. Organizacija Novinarji brez meja je takratno odločitev obsodila. "Dolžnost medijev je, da o delovanju sodišč odprejo javno razpravo, še posebej ko njihovo delovanje odpira vprašanja," so sporočili iz organizacije.