Haaško sodišče zavrnilo nove dokaze obrambe Gotovine in Markača

Obramba obeh generalov je v pritožbenem postopku predlagala obravnavo okoli 30 novih dokazov.

Objavljeno
03. oktober 2012 10.16
*cropix* Presuda hrvatskim generalima
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Haag - Pritožbeni svet Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je zavrnil obravnavo novih dokazov, ki jih je v pritožbenem postopku predlagala obramba hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača, je v torek po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočilo haaško sodišče.

Obramba obeh generalov je lani in letos v pritožbenem postopku predlagala obravnavo okoli 30 novih dokazov, med katerimi so zapisniki sej vrhovnega obrambnega sveta, ki so potekale v Beogradu v času vojaške operacije Nevihta, ameriška diplomatska beležka, ki je bila objavljena na WikiLeaksu, ter strokovna poročanja ameriških časnikov. Dokazi se nanašajo na vzroke odhoda srbskih prebivalcev pred, med in po operaciji Nevihta ter na zakonitost topniških napadov hrvaške vojske v času Nevihte oziroma poveljniških pooblastil Gotovine.

»Pritožbeni svet je ugotovil, da pritožniki niso pokazali, da bi dokumenti lahko vplivali na prvostopenjsko odločitev, če bi jih obravnavali na sojenju,« je zapisano v objavljeni odločitvi sodišča, ki je bila sicer sprejeta že 21. junija, še piše STA.

Haaško sodišče je aprila lani Gotovino in Markača obsodilo zaradi vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta leta 1995. Gotovina je bil obsojen na 24 let zapora, Markač pa na 18 let, medtem ko je bil tretji soobtoženi, general Ivan Čermak, oproščen.

Generala sta bila spoznana za kriva zaradi sodelovanja v zločinskem načrtu, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Spoznana sta bila za kriva izgona, deportacij, ropanja, uničevanja, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja.

Pritožbeni postopek za oba generala bi se moral sicer končati do konca leta, ko je pričakovati odločitev sodišča o pritožbi na prvostopenjsko razsodbo.