Haaško sodišče zavrnilo razdelitev obtožnice proti Mladiću

Haaško tožilstvo je prošnjo za razdelitev obtožnice proti Mladiću vložilo sredi avgusta.

Objavljeno
13. oktober 2011 19.09
Posodobljeno
13. oktober 2011 19.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Haag - Sodniki Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu so zavrnili zahtevo tožilstva po razdelitvi sojenja haaškemu obtožencu Ratku Mladiću na dva dela, pri čemer bi mu najprej sodili za genocid v Srebrenici leta 1995, piše Slovenska tiskovna agencija.

Haaško tožilstvo je prošnjo za razdelitev obtožnice proti Mladiću vložilo sredi avgusta. Nekdanjemu vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov bi tako najprej sodili za pokol 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995, nato pa še za druge zločine, med drugim za štiriletno obleganje Sarajeva in zajetje pripadnikov misije ZN.

Tožilstvo je želelo z razdelitvijo obtožnice pospešiti proces proti Mladiću. Mladićeva obramba je sicer razdelitvi obtožnice nasprotovala, saj bi to po njenem vodilo v nepošteno sojenje.

Sodni svet haaškega sodišča je danes sporočil, da je sicer v interesu žrtev, da se sojenje čim prej zaključi in da se sprejme razsodba, a je hkrati ocenilo, da bi dve ločeni sojenji lahko pomenili zmanjšanje pravic obtoženega, piše STA.

Kot so v obrazložitvi navedli sodniki, bi ob pripravah na eno sojenje ob hkratnem drugem sodnem postopku lahko prišlo do kratenja pravice obtoženega, da učinkovito sodeluje v obeh procesih. Poleg tega bi v primeru dveh sojenj nekatere priče morale pred sodiščem nastopiti dvakrat, še piše STA.

Haaško sodišče je sicer danes tudi zavrnilo pritožbo Mladićeve obrambe na obtožnico, ker v njej niso poimensko navedene žrtve. Mladićev odvetnik Branko Lukić je v ugovoru septembra med drugim zapisal, da je neobičajno, da v obtožnici ni identificirana skoraj nobena žrtev, temveč gre zgolj za splošne in nejasne reference, ki obrambi ne omogočajo odgovora na obtožbe.

Sodni svet v Haagu je med drugim obrazložil, da so žrtve dovolj identificirane kot kategorije ali kot skupine in da predstavljajo informacijo, ki lahko pomaga obrambi.

Naslednja statusna konferenca, na kateri naj bi govorili o poteku postopka pred začetkom glavne obravnave, bo potekala 10. novembra, še piše agencija.

69-letnega Mladića so po 16 letih na begu srbske varnostne sile aretirale maja letos. Obtožen je vojnih zločinov med vojno v BiH, med drugim odgovornosti za genocid v Srebrenici.