Haaško tožilstvo bi Mladiću sodilo dvakrat

Obtožnico bi razdelili na dva dela in mu na osnovi tega najprej ločeno sodili za genocid v Srebrenici.

Objavljeno
17. avgust 2011 13.23
Posodobljeno
17. avgust 2011 13.23
Mo. B. Delo.si
Mo. B. Delo.si

Haag  - Potem ko bi bilo prvo sojenje zaradi pokola 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 končano, bi se začelo drugo sojenje, na katerem bi Mladiću sodili za druge zločine, med drugim za štiriletno obleganje Sarajeva in zajetje pripadnikov misije ZN, je pojasnila predstavnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Ljiljana Pitesa.

Tožilstvo je prošnjo za ločitev sojenja vložilo v torek, poroča Slovenska tiskovna agencija. Tožilstvo hoče sojenje med drugim pospešiti zato, ker bi se lahko Mladićevo zdravstveno stanje poslabšalo.

Ker je zaradi sodelovanja pri genocidu v Srebrenici sodišče doslej že obsodilo več Mladićevih pomočnikov, tožilstvo ocenjuje, da bi lahko Mladićevo krivdo v tem primeru dokazalo brez večjih težav in relativno hitro. Kot računa, bi lahko ta primer pripravili v enem letu.

69-letnega Mladića so po 16 letih na begu srbske varnostne sile aretirale maja letos. Pred sodniki v Haagu se ni želel izreči o svoji krivdi, kar je sodišče v skladu s pravili upoštevalo, kot da se je izrekel za nedolžnega. Naslednjič naj bi Mladič pred sodnike stopil 25. avgusta, še piše STA.