Haider z novim predlogom glede dvojezičnih tabel

Jörg Haider je napovedal novo uredbo, s katero bi se izognili postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel. Manjše dodatne tablice s slovenskim imenom kraja naj bi v prihodnje vključili neposredno v veliko enojezično tablo.

Objavljeno
18. februar 2007 22.14
Ustavno sodišče je zavrnilo
Celovec - Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je danes napovedal novo uredbo, s katero bi se izognili postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel. Manjše dodatne tablice s slovenskim imenom kraja, ki jih je Haider dal pripeti pod enojezične table in ki jih je avstrijsko ustavno sodišče razveljavilo konec lanskega decembra, naj bi v prihodnje vključili neposredno v veliko enojezično tablo, je povedal koroški deželni glavar v današnjem pogovoru za avstrijsko državno televizijo ORF.

Haider je majhne dodatne tablice s slovenskim imenom kraja dal pod enojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi, ki bi morale sicer v skladu z odločbo avstrijskega ustavnega sodišča biti dvojezične, prvič pripeti avgusta lani. Tedaj je deželni glavar obenem napovedal, da naj bi v prihodnje zamenjali vse obstoječe dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem z zgolj enojezičnimi, ki bi jim pripeli manjše tablice s slovenskim imenom kraja. Dejansko je Haider dal novembra odstraniti in zamenjati dvojezično tablo v Žvabeku, ki jo je leto in pol poprej dal postaviti skupaj s tedanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom.

Odločitev ustavnega sodišča

Avstrijsko ustavno sodišče pa je 28. decembra lani odločilo, da je Haiderjeva različica z dodatnimi tablicami pod enojezično krajevno tablo protizakonita.

Haider sedaj trdi, da ustavno sodišče ni razveljavilo celotne lanske uredbe za dodatne tablice, temveč le pojem "dodatna tabla". Po njegovem sedaj ne bi smelo biti težav, če dodatno tablico pripnejo na enojezično krajevno tablo, s čimer naj bi izpolnili zakonske obveznosti. "Menim, da je to pametna pot, saj je prebivalstvo dodatno tablico pravzaprav zelo dobro sprejelo," je glede tega prepričan deželni glavar avstrijske Koroške.

Po oceni bivšega predsednika avstrijskega ustavnega sodišča Ludwiga Adamovicha pa bi ta različica spet pomenila diskriminacijo. Kot je pojasnil, je "očitni smisel" zaščitnih določil 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), da zaščiti enakopravnost obeh jezikov. " Če pa se pri tem uporabijo različne velikosti pisav, potem to ni tako," je opozoril Adamovich.

Haider je danes sicer tudi ponovno podkrepil zahtevo po ugotavljanju števila pripadnikov slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. To naj bi "po možnosti" potekalo z imenskim navajanjem pripadnikov slovenske narodne skupnosti.