Haiderjev ljubimec se boji za življenje

Rene N., ki je pred tednom dni javno obujal spomine na svoje ljubezensko življenje s pokojnim koroškim deželnim glavarjem Jörgom Haiderjem, se zdaj boji za svoje življenje.

Objavljeno
16. oktober 2009 21.38
Haider pogreb žalovanje
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
Dunaj - »Celo ob štirih zjutraj me kličejo po telefonu in govorijo stvari kot ‘Ti si izdajalec, odstraniti bi te bilo treba',« pravi enaintridesetletni natakar, s katerim se je glavar v urah pred smrtjo dvakrat sestal na intimnem zmenku in se tudi zato, ker je ljubimec odklonil še tretji zmenek, z veliko preveliko količino alkohola v krvi podal na svojo zadnjo vožnjo.

»Tukaj so zagotovo fanatiki, ki se ne bi obotavljali uporabiti nož. Na Koroškem zdaj pljuvajo po meni,« se je koroškemu časopisu pritožil Rene N. »Če grem na kavo, pri sosednjih mizah mrmrajo, da bi me bilo treba vreči iz lokala. Ne morem se več normalno gibati, življenja, kakršnega sem poznal, je zdaj konec.« Mladi moški, ki že po Haiderjevi smrti zaradi žalosti in očitkov, zakaj svojega ljubimca ni vendarle sprejel še tretjič, tri mesece ni mogel delati, je spet na bolniškem dopustu.

Poleg odkritega sovraštva ljudi, ki so iz pokojnega deželnega glavarja ustvarili kult, se mora ljubimec bati tudi tožb. Vdova Claudia, poroča časopis Österreich, namerava tožiti nemški časopis Bild zaradi kršenja zasebnosti, potem ko so prvi natisnili intervju z ljubimcem prav v času, ko sta deželna vlada in družina Haiderja v njemu posvečenem muzeju predstavljali kot idealnega moža, očeta in sina.

Več v sobotni tiskani izdaji.