Haiti: Za manj kot evro so tujcem pripravljeni prodati svoje otroke

Leto po potresu na Haitiju so njegove zgodbe še vedno pretresljive. Večina poskuša preživeti z manj kot dvema evroma na dan. Nekateri se iz naivne želje, da bodo svojim otrokom na omogočili lepšo prihodnost, zatekajo k najbolj obupanim metodam - tujcem so jih pripravljeni prodati. Toda večina otrok postane žrtev ugrabiteljev, ki jih nato silijo v prostitucijo ali ponudijo v ilegalno posvojitev

Objavljeno
21. februar 2011 15.27
Mojca Zabukovec, delo.si
Mojca Zabukovec, delo.si
Port-au-Prince - Od uničujočega potresa, ki je z močjo sedme stopnje po Richterjevi lestvici januarja 2010 stresel tla haitske prestolnice in njene okolice, je minilo leto dni, na otoku pa še vedno več kot milijon ljudi živi v šotorskih naseljih. V organizaciji Amnesty International so že januarja opozorili, da so v prepolnih in na hitro postavljenih domovanjih številne ženske in otroci vsakodnevno žrtve spolnega nasilja in trgovine z ljudmi.

V Port-au-Princeu in njegovi okolici je najmanj 300 takšnih naselij in v enem lahko živi tudi do 80.000 družin.

Françoise Moise, ki je del ekipe za zaščito mladoletnikov (BPM), je za za Daily Telegraph povedala: »Ljudje pridejo v šotorska naselja pod pretvezo, da so delavci katere od nevladnih organizacij, ali pa enostavno tujci, ki so prišli ponudit pomoč pri obnovi države. Otroke podkupijo s sladkarijami, njihove starše pa z denarjem, in jih odpeljejo.«

Ekipa BPM, ki jo financira Unicef, je pred kratkim pridobila večja pooblastila in svojo dejavnost razširila. Postali so taboriščni redarji. Na dan ustavijo najmanj 100 avtobusov, ko ti odhajajo iz šotorišča. »Nadzornik BPM vstopi v vozilo in če je na njem otrok, mlajši od 18 let, mora nadzorniku pokazati dokumente.«

Problem nastane, če so ti dokumenti ponarejeni, je priznala Françoise Moise, saj največkrat tudi so. Sistema za tovrstno preverjanje pa nimajo.

Prostitucija in nezakonite posvojitve

Mati petih otrok, 38-letna Melissa Nau, je duševno bolna in zato ne more delati. Živi v šotorskem naselju Tabarissa v Port-au-Princeu. Do nje je nekega dne stopil moški z imenom Jacques in ji za štiri njene otroke, stare med štiri in osem let, ponudil 200 haitskih gourdov, kar znaša približno štiri evre. Vsota ji je zadoščala za nekaj mesecev življenja. V takšnih razmerah kot ona živi več kot 76 odstotkov Haitijcev.

Po podatkih Unicefa vsako leto na Haitiju ugrabijo najmanj 2000 otrok; po potresu se je število povzpelo na 8000. Ugrabljene otroke bodisi prisilijo v prostitucijo bodisi jih nezakonito ponudijo v posvojitev večinoma Evropejcem in Američanom. »Ti se največkrat sploh ne zavejo, da gre za nezakonite posle,« je poudarila Françoise Moise.

V zvezi z domnevnim tihotapljenjem otrok je policija na pobudo BPM doslej priprla 35 ljudi, a na Haitiju, kjer politični vakuum še vedno traja, tihotapljenja ne prepoveduje noben zakon.