Hamas bo vladal sam

Palestinsko gibanje Hamas je zaključilo oblikovanje svoje vlade. Hamasu ni uspelo doseči dogovora z drugimi palestinskimi strankami, zato je vlado oblikoval sam.

Objavljeno
18. marec 2006 20.13
Palestinski premier Ismail Hanija
Gaza/Ramala - Skrajno palestinsko gibanje Hamas, zmagovalec januarskih parlamentarnih volitev na palestinskih ozemljih, je danes sporočilo, da je dva tedna pred skrajnim rokom zaključilo oblikovanje svoje vlade in jo bo predvidoma še v nedeljo v Ramali predstavilo palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu. Hamasu sicer ni uspelo doseči dogovora z drugimi palestinskimi strankami, zato je vlado oblikoval sam.

Kandidat za palestinskega premiera Ismael Hanija je dejal, da je “k abinet je pripravljen. Sestavljajo ga člani Hamasa, neodvisni posamezniki in tehnokrati" in dodal, da so vrata kabineta še vedno odprta tudi drugim političnim skupinam, saj Hamas sicer še vedno čaka na odgovor Ljudske fronte za osvoboditev Palestine (PFLP) na ponudbo za sodelovanje v Hamasovi vladi.

Predsednik Abas lahko vloži veto na sestavo vlade, vendar pa je sam ne more vsiliti, saj vlado potrjuje palestinski parlament, v katerem ima Hamas absolutno večino. Zmerni Abas naj Hamasove ekipe ne bi potrdil, saj naj bi se mu zdel Hamasov vladni program preveč nejasen in zato nesprejemljiv. Abas naj bi hotel tudi zavreti proces potrjevanja vlade in ga preložiti na čas po parlamentarnih volitvah v Izraelu 28. marca.

Po neuradnih podatkih naj bi novi zunanji minister v Hamasovi vladi zagotovo postal Mahmud Zahar, vodja Hamasove poslanske skupine in zagovornik trde linije Hamasa iz Gaze. Notranje ministrstvo naj bi v prihodnosti vodil Sajid Sijam, priljubljen in zmeren poslanec Hamasa iz Gaze. Notranje ministrstvo sicer nadzoruje tri od petih palestinskih varnostnih sil in je odgovorno za stike z izraelskimi varnostnimi službami.

Če bi se PFLP odločila za sodelovanje v Hamasovi vladi, bi ji pripadlo finančno ministrstvo, v nasprotnem primeru pa ga bo vodil Omar Abdel-Razek, profesor na univerzi v Nablusu, ki je bil šele pred nekaj dnevi izpuščen iz izraelskega zapora. Ministrstvi za javna dela in visoko šolstvo naj bi vodila profesorja iz islamske univerze v Gazi.