Hamas in Fatah dosegla spravo

Vodilni palestinski gibanji Hamas in Fatah sta na dvodnevnem spravnem vrhu, ki poteka v savdski Mehi, dosegli dogovor o razdelitvi ministrskih mest v morebitni vladi narodne enotnosti.

Objavljeno
08. februar 2007 17.53
Palestinska ženska s krvavečo zastavo opozarja, da je treba končati morilsko državljnsko vojno
Meka - Vodilni palestinski gibanji Hamas in Fatah sta danes, drugi t.i. vrha sprave, ki poteka v savdski Mehi, dosegli dogovor o razdelitvi ministrskih mest v morebitni vladi narodne enotnosti, so sporočili viri z obeh strani.

Se obeta konec državljanske vojne v Palestini?

V skladu z dogovorom, ki predstavlja pomemben korak k temu, da bi se izognili državljanski vojni med Palestinci, bo ključen položaj notranjega ministra zasedel neodvisni kandidat.

Vendar pa si obe gibanji še vedno prizadevata rešiti drugi del dogovora, in sicer v kolikšni meri bo nova vlada priznala prejšnje mirovne sporazume z Izraelom.

Eno ključnih vprašanj je tudi, ali bo nova vlada, ki bo rezultat srečanja v Meki, sprejemljiva za ZDA in Izrael.

Kot je dejal predstavnik vladajočega gibanja Hamas, bo palestinski predsednik Mahmud Abas neodvisnega notranjega ministra izbral med petimi imeni, ki mu jih bo predložil Hamas.

V skladu z dogovorom bo Hamas prevzel devet ministrskih mest v novi vladi, šest jih bo Fatah, štiri preostale stranke v parlamentu po en položaj. Ostale položaje bodo prevzeli neodvisni posamezniki, poleg že omenjenega notranjega tudi še zunanje in finančno ministrstvo.

Dokument navaja, da je bil za palestinskega zunanjega ministra predlagan nekdanji minister za kulturo Ziad Abu Amr, medtem ko naj bi Salam Fajad postal finančni minister. Po pričakovanjih naj bi Ismail Hanija obdržal položaj palestinskega premiera, Abas pa naj bi izmed članov Fataha izbral namestnika premiera.

Sicer morata Hamas in Fatah svoje delo končati najkasneje do danes zvečer, rezultate svojega dogovora pa zatem predložiti Abasu, vodji Hamasa v izgnanstvu Haledu Mašalu in premieru Haniji. Zatem bodo oblikovali poseben odbor, ki bo pripravil dokončno besedilo dogovora.

Obe vpleteni strani sta se pred tem zavezali, da Meke ne bosta zapustili, dokler ne končata medpalestinskega nasilja, ki je od decembra lani zahtevalo okoli 100 smrtnih žrtev.
Na vrh v Meko je palestinske voditelje povabil savdski kralj Abdulah, in sicer v luči prizadevanj za ustavitev najhujšega nasilja v zadnjih letih.