Hamas in Fatah prekinila spopade

Palestinski gibanji Hamas in Fatah sta se v ponedeljek zvečer ponovno dogovorili o prekinitvi spopadov. Premirje na območju Gaze naj bi začelo veljati danes ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Objavljeno
30. januar 2007 10.45
Dogovor predvideva tudi umik vseh oboroženih pripadnikov z ulic na območju Gaze, odstranitev nadzornih točk ter izpustitev vseh talcev
Gaza - Palestinski gibanji Hamas in Fatah sta se v ponedeljek zvečer ponovno dogovorili o prekinitvi spopadov. Kot je v noči na torek v Gazi sporočil palestinski zunanji minister Mahmud Zahar, naj bi premirje na območju Gaze začelo veljati danes ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Dogovor je bil sklenjen ob pomoči posredovanja Egipta, je še povedal Zahar.

Vladajoči Hamas in Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa sta se doslej že večkrat dogovorila za prekinitev spopadov, vendar je dogovor obveljal le kratek čas. Prebivalci Gaze so poročali, da so posamični streli utihnili tik ob začetku dogovorjene prekinitve spopadov. Na območju Gaze danes vlada napet mir. Trgovine so ostale zaprte, blokirana pa ostaja večina ulic, ki vodijo do uradov.

Dvournega srečanja v Gazi so se v ponedeljek zvečer po navedbah Zaharja v imenu Hamasa udeležil palestinski premier Ismail Hanija, visoki predstavniki Fataha in drugih palestinskih skupin ter delegacija iz Egipta. Palestinskega predsednika Abasa je na sestanku zastopal Ravhi Fatuh.

Dogovor med drugim predvideva umik vseh oboroženih pripadnikov z ulic na območju Gaze, odstranitev nadzornih točk ter izpustitev vseh talcev. Prav tako naj bi se nadaljevali pogovori o sestavi vlade narodne enotnosti.

Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje je v spopadih med privrženci Hamasa in Fataha od minulega četrtka umrlo 33 Palestincev, med njimi pet otrok, več kot 120 ljudi pa je bilo ranjenih