Hamas: Januarske volitve so nezakonite

Palestinsko gibanje Hamas je Palestincem v Gazi sporočillo, naj ti ne hodijo na januarske parlamentarne in predsedniške volitve, ki jih je prejšnji petek napovedal vodja Fataha Mahmud Abas.

Objavljeno
28. oktober 2009 17.05
Mo.Z.
Mo.Z.
Gaza - Palestinsko gibanje Hamas je Palestincem v Gazi sporočillo, naj ti ne hodijo na januarske parlamentarne in predsedniške volitve, ki jih je prejšnji petek napovedal vodja Fataha Mahmud Abas.

Kot so še pojasnili iz Hamasa, so volitve napovedane za 24. januar nezakonite. "Kakršnekoli priprave bodo označene za nezakonita dejanja in jih bomo kot take tudi obravnali," je dejal tiskovni predstavnik plaestinskega gibanja Ehab Al-Ghsain.

 

Hamasovo notranje ministrstvo je lokalnim oblastem že poserdovalo navodila, naj z Abasom ne sodelujejo.

 

Volitve bi potekale tako na Zahodnem bregu kot v Gazi. Že ob Abasovi razglasitvi volitev, se je Hamas odzval z ogorčenjem. Abas bi moral pred volitvami tudi odpreti medpalestinski spravni dogovor, pri katerem sodeluje tudi Kairo. V skladu s tem dogovorm bi volitve potekale junija prihodnje leto, vendar se Hamas do tega dogovora še ni opredelil. Abas je gibanju tako očital, da zavlačuje, zato se je odločil, da skliče volitve januarja, kot to določa palestinska zakonodaja.