Hamas ne bo priznal Izraela

Vladajoče palestinsko gibanje Hamas je kljub četrtkovemu dogovoru o oblikovanju palestinske vlade narodne enotnosti z gibanjem Fatah danes sporočilo, da ne bo priznalo Izraela.

Objavljeno
09. februar 2007 15.52
Posodobljeno
09. februar 2007 16.02
Palestinski gibanji Hamas in Fatah sta se dogovorili o oblikovanju vlade narodne enotnosti
Gaza/Meka - Vladajoče palestinsko gibanje Hamas je kljub četrtkovemu dogovoru o oblikovanju palestinske vlade narodne enotnosti z gibanjem Fatah danes sporočilo, da ne bo priznalo Izraela. "Stališče Hamasa je dobro znano: ne priznavamo sionistične skupnosti," je poudaril predstavnik Hamasa, Ismail Radvan. Nabil Amr, svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pa je medtem sporočil, da bo vlada narodne enotnosti oblikovana v roku enega tedna.

Kljub četrtkovemu sporazumu o oblikovanju palestinske vlade narodne enotnosti, ki naj bi vodil v konec večmesečnega nasilja med privrženci Hamasa in Fataha, je Ismail Radvan poudaril, da dogovor ne pomeni priznanja Izraela. "Sporazum o vladi narodne enotnosti je bil dosežen na podlagi junijskega dokumenta o narodni spravi, ki so ga podpisala vsa palestinska gibanja, vendar pa ne prizna legitimnosti okupacije," je še poudaril Radvan.

Nabil Amr je medtem sporočil, da bodo Palestinci vlado narodne enotnosti oblikovali v tednu dni. Poleg oblikovanja vlade so se po Amrovih besedah dogovorili tudi o vključitvi Hamasovih sil med druge varnostne sile, ki so večinoma zveste palestinskemu predsedniku Abasu.

Dogovor, ki sta ga v Meki v Savdski Arabiji v četrtek podpisala Abas in vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal, je pozdravila tudi Arabska liga, ki je izrazila upanje, da bo sporazum pripomogel h končanju politične krize na palestinskih ozemljih. "Upamo in verjamemo, da so strani z dogovorom premostile politični zastoj in tako omogočile osredotočenje na oblikovanje palestinske države z Jeruzalemom kot prestolnico," je poudaril generalni sekretar lige Amr Musa.

Musa je poleg tega bližnjevzhodno četverico, ki jo sestavljajo Združeni narodi, EU, ZDA in Rusijo, pozval, naj v luči sklenjenega sporazuma razmisli tudi o ukinitvi mednarodnega bojkota palestinske vlade pod vodstvom Hamasa.