Hamas ogorčen zaradi Abasovega sklica volitev

V Hamasu so Abasa obtožili, da si je uzurpiral oblast. V skladu z odlokom, ki ga je v petek sprejel Abas, bodo volitve potekale tako na Zahodnem bregu, ki je pod nadzorom njegovega gibanja Fatah, kot na območju Gaze, ki ga že od junija 2007 nadzira rivalski Hamas.

Objavljeno
24. oktober 2009 15.33
Palestinski predsednik Mahmud Abas
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ramala - Palestinsko gibanje Hamas se je z ogorčenjem in ostrim zavračanjem odzvalo na petkovo odločitev palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da bodo 24. januarja na vseh palestinskih ozemljih potekale predsedniška in parlamentarne volitve.

V Hamasu so Abasovo odločitev že v petek obsodili in jo označili "za nelegalen in protiustaven korak", pa tudi kot "uničujoč udarec vsem prizadevanjem za spravo med Palestinci".

Hamas se teh volitev zagotovo ne bo udeležil. "Ta napoved pomeni, da bodo volitve potekale le na Zahodnem bregu," je pojasnil tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri. Dodal je, da bodo volitve še poglobile razkol med Palestinci.

Predsednik palestinskega parlamenta iz vrst Hamasa Ahmed Bahar pa je danes v Gazi dejal, da je treba Abasu zaradi prisvojitve oblasti soditi.

Pot volitvam bi moral sicer odpreti medpalestinski spravni dogovor, pri katerem posreduje Egipt. V skladu s tem dogovorom, ki ga za zdaj ni na vidiku, bi volitve potekale 28. junija 2010, kar so v Kairu predstavili kot kompromisni datum.

Hamas se do tega predloga doslej ni jasno izrekel, zaradi česar mu je Abas očital, da zanalašč zavlačuje. Prav zato naj bi se tudi odločil, da volitve skliče januarja, kot to predvideva palestinska zakonodaja.

Abas je bil za štiriletni mandat izvoljen januarja 2005, palestinske oblasti pa so mu lani za leto dni podaljšale mandat, da bi lahko prihodnje parlamentarne in predsedniške volitve potekale hkrati. Hamas je podaljšanju Abasovega mandata vseskozi nasprotoval in ne priznava njegove oblasti.

Hamas je na palestinskih parlamentarnih volitvah januarja 2006 zabeležil prepričujočo zmago in porazil dotlej vladajoči Fatah. Posledično se je razkol med gibanjema poglabljal, vse do divjanja nasilja v Gazi junija 2007, po katerem je Hamas z območja pregnal Fatah in mu poslej vlada sam.