Hamas zavlačuje s spravnim dogovorom

Palestinsko gibanje Hamas, ki naj bi danes v Egiptu vendarle odgovorilo, ali bo podpisalo sporazum o medpalestinski spravi ali ne, je sporočilo, da je odhod njegove delegacije v Kairo preložen za nedoločen čas.

Objavljeno
18. oktober 2009 15.17
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Gaza/Kairo - Razlog za preložitev odhoda delegacije v Kairo, naj bi bila odsotnost vodje egiptovskih obveščevalcev generala Omarja Sulejmana, ki je vodil spravne pogovore. "Hamas je preložil pošiljanje svoje delegacije v Egipt, saj generala Omarja Sulejmana ni v Kairu," je povedal visoki predstavnik Hamasa Ajman Taha. Kot je dodal, "se komunikacija med Egiptom in Hamasom nadaljuje", ni pa razkril, kdaj naj bi predstavniki Hamasa po novem vendarle odpotovali v Kairo.

 

Gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je spravni sporazum, ki med drugim predvideva izvedbo predsedniških in parlamentarnih volitev 28. junija 2010 ter ponovno namestitev nekdanjih 3000-glavih Fatahovih varnostnih sil na območju Gaze, podpisalo že v četrtek. Od 13 palestinskih gibanj je Fatah sicer edini, ki je doslej podpisal sporazum.

 

Ali ga namerava podpisati tudi Hamas, ni jasno, je pa Egipt v petek sporočil, da je bil rok, do katerega bi moral Hamas podpisati dogovor in se je prvotno iztekel že v četrtek, nato pa so ga podaljšali za tri dni, odložen za nedoločen čas.

 

Pred tem se je v petek iz Hamasa izvedelo, da je gibanje po dolgih razpravah doseglo dogovor o podpisu omenjenega dogovora z manjšimi popravki, ki jih bodo v nedeljo predali egiptovskim posrednikom.