Hamenej ima raka

Iranski vrhovni verski voditelj Ali Hamenej ima raka, medtem ko izbirajo njegovega naslednika za predstavnika v iranski skupščni.

Objavljeno
14. december 2006 10.28
Posodobljeno
14. december 2006 10.28
V nagovoru množice je ajatola posvaril ZDa pred energetsko krizo
Jeruzalem/Tel Aviv/Teheran - Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej ima raka. Volitve članov skupščine izvedencev, ki bodo v Iranu potekale v petek, so zato "izrednega pomena". Ta bo namreč kmalu izbirala Hamenejevega naslednika, je povedal nekdanji izraelski veleposlanik v Iranu Uri Lubrani. 67-letni Hamenej je zelo bolan, saj poleg raka trpi še za nekaj drugimi boleznimi, in bo verjetno kmalu umrl, je še povedal Lubrani, ki je trenutno svetovalec na izraelskem obrambnem ministrstvu.

Skupščina izvedencev izbira novega vrhovnega verskega voditelja

86-članska skupščina izvedencev izbira vrhovnega verskega voditelja Islamske republike, ki je tudi nad iranskim predsednikom. Uradni voditelj Irana je v skladu z ustavo iz leta 1979 dvanajsti imam Mohamed al Mahdi, ki naj bi živel nekje na skrivnem in se bo nekega dne vrnil kot "odrešenik".

Po petkovih volitvah bi lahko dominantno vlogo v skupščini izvedencev odigral ajatola Mohamed Jazdi, ki je sicer duhovni učitelj iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu. Radikalno islamski Jazdi bi tako lahko postal vodilni kandidat za naslednika Hameneja.

Ajatola Hamenej se je zavzel, da Iran razvije svoj jedrski program, ne glede na nasprotovanja svetovnih velesil. “Seveda to ni konec poti, toda iranska država mora težiti k temu ciju,” je dejal Hamenej. Hamenej je poudaril, da so velesile proti temu, toda iransko ljudstvo soglaša s tem, da ima pravico do razvoja te razvite tehnologije.

Izrael zahteva obsežno kampanijo proti Iranu

Podpredsednik izraelske vlade Šimon Peres je medtem zahteval "obsežno kampanjo" proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa. Peres je medtem v govoru pred predstavniki gospodarstva v Tel Avivu po navedbah izraelskega spletnega portala Ynet dejal, da "Iran umira od lakote in postaja nor zaradi zmešanih posameznikov, kakršen je Ahmadinedžad". Izrael ni sam, "začeti moramo široko kampanjo proti ajatolam", je še poudaril.
Kot je zatrdil, je iransko jedrsko orožje problem celega sveta. Ruski predsednik Vladimir Putin lahko govori, karkoli hoče, a tudi zanj bi bilo iransko jedrsko orožje mora, je še dejal Peres, ki velja za očeta izraelskega jedrskega programa.