Hamenej ima raka

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej ima raka, zato so volitve nove sestave skupščine izvedencev, ki bodo v Iranu potekale v petek, "izrednega pomena".

Objavljeno
14. december 2006 10.11
V nagovoru množice je ajatola posvaril ZDa pred energetsko krizo
Jeruzalem/Tel Aviv/Teheran - Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej ima raka, zato so volitve nove sestave skupščine izvedencev, ki bodo v Iranu potekale v petek, "izrednega pomena". Ta bo namreč kmalu izbirala Hamenejevega naslednika, je v sredo za spletno izdajo časnika Jerusalem Post povedal nekdanji izraelski veleposlanik v Iranu Uri Lubrani. Podpredsednik izraelske vlade Šimon Peres je medtem zahteval "široko kampanjo" proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa.

67-letni Hamenej je zelo bolan, saj poleg raka trpi še za nekaj drugimi boleznimi, in bo verjetno kmalu umrl, je še povedal Lubrani, ki je trenutno svetovalec na izraelskem obrambnem ministrstvu.

86-članska skupščina izvedencev izbira vrhovnega verskega voditelja Islamske republike, ki je tudi nad iranskim predsednikom. Uradni voditelj Irana je v skladu z ustavo iz leta 1979 dvanajsti imam Mohamed al Mahdi, ki naj bi živel nekje na skrivnem in se bo nekega dne vrnil kot "odrešenik".

Obstaja možnost, da bo po petkovih volitvah dominantno vlogo v skupščini izvedencev prevzel ajatola Mohamed Jazdi, duhovni mentor iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Radikalno islamski Jazdi bi tako postal vodilni kandidat za naslednika Hameneja.

Peres je medtem v govoru pred predstavniki gospodarstva v Tel Avivu po navedbah izraelskega spletnega portala Ynet dejal, da "Iran umira od lakote in postaja nor zaradi zmešanih posameznikov, kakršen je (iranski predsednik Mahmud) Ahmadinedžad". Izrael ni sam, " začeti moramo široko kampanjo proti ajatolam", je še poudaril.

Kot je zatrdil, je iransko jedrsko orožje problem celega sveta. Ruski predsednik Vladimir Putin lahko govori, karkoli hoče, a tudi zanj bi bilo iransko jedrsko orožje mora, je še dejal Peres, ki velja za očeta izraelskega jedrskega programa.