Hamenej: Iran se bo branil z vsemi sredstvi

Iranski vrhovni voditelj Hamenej je zahod posvaril, da se bo njegova država, če ji bo grozil napad, branila z vsemi sredstvi. Zatrdil je, da Iran jedrsko tehnologijo potrebuje za proizvodnjo elektrike.

Objavljeno
21. marec 2007 17.58
Vrhovni duhovni voditelj Irana, ajatola Ali Hamenej
Teheran - Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes zahodne države posvaril, da se bo njegova država, če ji bo grozil napad, branila z vsemi sredstvi. Iran bo "za odziv na grožnje ali na uporabo sile in nasilja uporabil vsa razpoložljiva sredstva," je dejal Hamenej v govoru v mestu Mašhad, ki ga je prenašala iranska televizija.

"Če hočejo (zahodne države) uporabiti grožnje, se zateči k sili in nasilju, potem bodo (iransko) ljudstvo in oblast nedvomno uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da udarijo po sovražniku," je dejal Hamenej. Kot je poudaril, so bila vsa dosedanja dejanja Irana v skladu z mednarodnimi predpisi. V primeru nezakonitega ukrepanja mednarodne skupnosti, bo tudi Iran posegel po nezakonitih ukrepih, je posvaril.

Hamanej meni, da iranski državni voditelji ne smejo popuščati

Sovražniki Irana imajo tri cilje, je menil Hamenej. Voditi poskušajo psihološko vojno, ki bi prestrašila državne voditelje in zmanjšala odločenost prebivalstva, Iran želijo gospodarsko ohromiti ter preprečiti napredek in razvoj države, je bil prepričan. "Prestrašiti nas hočejo z govoricami o sankcijah in uporabi sile, povečati želijo etnična razhajanja," je dejal.

Vendar sankcije Irana ne morejo prizadeti, saj je navkljub sankcijam osvojil jedrsko tehnologijo, je še poudaril Hamenej. Kot je dejal, Iran jedrsko tehnologijo potrebuje, ne za orožje, temveč za življenje - za proizvodnjo elektrike. Če bodo državni voditelji pri tem vprašanju popuščali, jih bodo na zagovor poklicale prihodnje generacije, je še posvaril.