Hanija: Ugrabljeni izraelski vojak bo kmalu izpuščen

Palestinski premier Ismail Hanija je izjavil, da bo izraelski vojak Gilad Šalit, ki so ga 25. junija na območju Gaze zajeli palestinski skrajneži, kmalu izpuščen.

Objavljeno
28. december 2006 21.02
Ismail Hanija, kandidat Hamasa za novega palestinskega premiera
Kairo/Gaza - Palestinski premier Ismail Hanija je izjavil, da bo izraelski vojak Gilad Šalit, ki so ga 25. junija na območju Gaze zajeli palestinski skrajneži, kmalu izpuščen. Kot je dejal na letališču na severu Sinaja, "bo vprašanje palestinskih zapornikov kmalu rešeno, do njihove osvoboditve, ki jo bo spremljala osvoboditev izraelskega vojaka, bo prišlo kmalu".

Hanija, ki je na poti na muslimansko romanje, hadž, v Savdsko Arabijo, je sicer še povedal, da je potrebno še naprej vršiti pritisk na Izrael, da bi to poglavje čimprej zaključili. Za izmenjavo izraelskega ujetnika za palestinske zapornike, večinoma ženske in otroke, zaprte v Izraelu, posreduje Egipt.

Da je prišlo do napredka v prizadevanjih za osvoboditev izraelskega vojaka v zameno za palestinske zapornike, je danes sporočila tudi ena od treh palestinskih skrajnih skupin, ki so zajele Šalita. Predstavnik Odborov ljudskega odpora je tako povedal, da si egiptovski posredniki prizadevajo dokončati dogovor, z njihove strani pa so dobili pozitivne signale.

Hanija na turneji po zalivskih državah

Hanija je sicer z današnjim odhodom proti Savdski Arabiji nadaljeval turnejo po zalivskih državah, ki jo je prekinil v začetku tega meseca zaradi medpalestinskih spopadov. V Savdski Arabiji se bo sestal tudi s predstavniki države, nato pa bo turnejo nadaljeval v Kuvajtu in Katarju ter Jordaniji. Na poti ga spremljata zunanji minister Mahmud Zahar in notranji minister Saij Sijam.

Abas zanikal pošiljko orožja in streliva

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem zanikal poročanje, da je Egipt ob dovoljenju Izraela palestinskim skupinam, ki so povezane z njim, poslal velike količine orožja in streliva. O tem je danes poročal izraelski časnik Haaretz, pošiljko pa naj bi Egipt Palestincem poslal v sredo.

Dogovor o pošiljki orožja, s katero naj bi okrepili zmernega Abasa v njegovem sporu z vladajočim Hamasom, naj bi dosegli na sobotnem srečanju palestinskega predsednika z izraelskim premierom Ehudom Olmertom.

Abasov tiskovni predstavnik Nabil Abu Rudejna je zanikal vsakršen orožarski posel. Tudi politični svetovalec premiera Hanije Ahmed Jusef je povedal, da so mu egiptovski predstavniki zagotovili, da Abasovim privržencem niso poslali nobenega orožja. V nasprotju s tem pa so očividci danes sporočili, da so videli tovornjak sil nacionalne varnosti, ki so zveste Abasovemu gibanju Fatah, poln zapečatenih zabojev, v katerih naj bi bilo orožje.

Izraelska zunanja ministrica ima svoj mirovni načrt

Jeruzalem - Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je danes razkrila, da je pripravila svojo mirovno pobudo, ki naj bi prinesla rešitev za doslej propadla pogajanja s Palestinci. V pogovoru za prilogo časnika Haaretz je menila, da bi bil lahko temelj za mejo s palestinsko državo sporni varnostni zid, ki ga Izrael gradi na Zahodnem bregu.

S tem bi vzpostavili začasno palestinsko državo z vsemi simboli suverenosti, šele nato pa bi se lahko lotili občutljivih vprašanj, kot so status Jeruzalema, dokončna meja in usoda palestinskih beguncev. Po načrtu Livnijeve, ki sicer podrobnosti ni želela razkriti, bi tudi preskočili dosedanji prvi pogoj na pogajanjih, to je zahtevo po razorožitvi palestinskih skrajnežev ne eni in porušenju nezakonitih judovskih naselbin na drugi strani.