Haradinaj se je spet izrekel za nedolžnega

Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj se je pred haaškim sodiščem izrekel za nedolžnega po vseh 37 točkah spremenjene in dopolnjene obtožnice.

Objavljeno
01. marec 2007 13.03
Nekdanji kosovski premier Ramush Hardinaj se je vrnil v haaški pripor v ponedeljek. Na sliki: Poslavljanje od kolegov v Prištini pred odhodom v Haag
Haag - Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj se je danes pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije izrekel za nedolžnega po vseh 37 točkah spremenjene in dopolnjene obtožnice. Enemu od nekdanjih poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki je po objavi obtožnice spomladi 2005 prostovoljno odšel v Haag, bodo začeli soditi v ponedeljek, ko bosta skupaj z njim na zatožni klopi še Idriz Balaj in Lahij Brahimi.

Haaška obtožnica Haradinaja bremeni pregona in prisilnega premeščanja ljudi, umorov, posilstev, okrutnega ravnanja, uničevanja premoženja in protizakonitega zapiranja ljudi. Omenjene zločine naj bi izvedel v obdobju od 1. marca do 30. septembra 1998 na območju kosovskih naselij Dečani, Peč, Djakovica, Istok in Klina nad srbskim prebivalstvom ter Albanci in Romi, ki so jih imeli za kolaboracioniste in niso podpirali OVK, katere član je bil Haradinaj.

Obtožnica poleg Haradinaja bremeni tudi soobtožena Balaja in Brahimija, oba nekdanja pripadnika OVK, ki sta se sredi marca 2005 prav tako izrekla za nedolžna v vseh točkah prvotne obtožnice. Danes sta se za nedolžna izrekla tudi o spremenjeni in dopolnjeni obtožnici.

Prvotna obtožnica proti vsem trem je bila podana decembra 2003, objavljena pa 9. marca naslednje leto. Tožilstvo jo je prvič spremenilo 25. oktobra 2005, drugič pa še dopolnilo 10. novembra 2006. O tako spremenjeni in dopolnjeni obtožnici, ki jo je sodišče potrdilo 12. januarja letos, so se vsi trije obtoženci danes tako izrekli za nedolžne glede vseh 37 njenih točk.

Haaško sodišče je obtožnico proti vsem trem podalo 8. marca 2005 in Haradinaj je še isti dan odstopil s položaja predsednika prehodne kosovske vlade. Naslednji dan je prostovoljno odšel v pripor haaškega sodišče v Scheveningenu, kamor sta ga spremljala soobtoženca Belaj in Brahimi.

Sodišče je slabe tri mesece pozneje Haradinaju odobrilo prošnjo za začasno izpustitev na prostost do začetka sojenja, podobnim prošnjam Belaja in Brahimija pa ni ugodilo. Nekdanji kosovski premier se je vrnil v haaški pripor v ponedeljek.

Sodni senat je sicer predlagal tožilstvu, naj zaradi učinkovitosti postopka proti Haradinaju skrči obtožnico, vendar je popustil pod argumenti tožilca, da bi tak poseg okrnil celovitost dokazov proti nekdanjemu poveljniku OVK.

Tožilstvo je takrat znova opozorilo na problem prič proti Haradinaju, ki se "obotavljajo priti v Haag, ker živijo blizu Haradinajeve hiše na Kosovu". Srbski mediji sicer pišejo, da se je Haradinaj znebil večine prič, pred desetimi dnevi pa naj bi bila v Podgorici umorjena ena ključnih, Kujtim Berisha.