Hariri po več mesecih le oblikoval vlado narodne enotnosti

Vlada narodne enotnosti bo imela 30 članov, med njimi 15 iz Haririjevega bloka, 10 iz opozicijskega zavezništva, ki ga podpirata Sirija in Iran, pet pa jih je imenoval predsednik države Michel Suleiman.

Objavljeno
09. november 2009 22.03
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Bejrut - Libanonski premier Saad Hariri je po več mesecih težkih pogajanj s taborom pod vodstvom gibanja Hezbolah danes le uspel oblikovati vlado narodne enotnosti. Kot izhaja iz odloka o sestavi vlade narodne enotnosti, ki ga je že podpisal predsednik Suleiman, nobena stranka ne bo imela moči veta v novi vladi, Suleiman pa bo imel vlogo razsodnika.

Med ministrski mesti, na položaje katerih je kandidate imenoval predsednik države, sta ključna položaja za notranje zadeve in obrambo. Prevzela ju bosta Ziad Baroud in Elias al Murr.

Šiitsko gibanje Hezbolah, ki je leta 2006 bilo vojno z Izraelom, pa bo v novi vladi imelo dva ministra, in sicer Husseina al-Hajja Hassana in Mohammeda Fneisha. Prevzela bosta ministrstvi za kmetijstvo oziroma upravno reformo.

Finančno ministrstvo bo ostalo v rokah vladajoče večine, prvič v zgodovini Libanona pa bo na položaj sedla ženska. Raya Haffar al Hassan bo v prvi vrsti skušala zmanjšati breme javnega dolga.

Med drugim bodo v vladi tudi člani krščanskega parlamentarnega bloka pod vodstvom Michela Aouna, in sicer bodo prevzeli ministrstva za industrijo, energijo, telekomunikacije in turizem.

"Končno, vlada narodne enotnosti je rojena,"
je novinarjem po objavi odloka sporočil Hariri. Izrazil je upanje, da bo nova vlada sodelovala pri soočanju z izzivi, pred katerimi je država. Pri tem poleg omenjenega težavnega javnega dolga izstopa vprašanje zalog orožja Hezbolaha.

Libanonski predsednik Suleiman je 39-letnemu Haririju, sinu umorjenega nekdanjega premiera Rafiqa Haririja, poveril oblikovanje vlade, potem ko je njegovo zavezništvo, ki uživa podporo ZDA in Savdske Arabije, junija zmagalo na parlamentarnih volitvah in si zagotovilo tesno.

Vendar so Haririjeva prizadevanja za oblikovanje vlade narodne enotnosti zastala, potem ko se strani nista mogli sporazumeti glede razdelitve ministrstev in izbire ministrov.