Hartmannova kriva nespoštovanja sodišča

Nekdanjo uslužbenko haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann so spoznali krivo nespoštovanja sodišča. Naložili so ji kazen v višini 7000 evrov.

Objavljeno
14. september 2009 12.13
Ma. J.
Ma. J.
Haag - Nekdanjo uslužbenko haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann so spoznali krivo nespoštovanja sodišča. Francoski novinarki, ki je šest let delala kot tiskovna predstavnica nekdanje glavne tožilke Carle Del Ponte, so naložili kazen v višini 7000 evrov.

Hartmannovo je sodišče zaradi objave zaupnih informacij o vpletenosti srbske vlade v vojno v Bosni in Hercegovini obtožilo nespoštovanja te sodne ustanove. V svoji knjigi Mir in kazen iz leta 2007 in članku, ki ga je januarja lani objavil Inštitut BiH z naslovom Prikriti ključni dokazi o genocidu, je po mnenju sodišča namreč razkrila vsebino zaupnih dokumentov, čeprav je njena obramba ves čas trdila, da so bile informacije, ki jih je razkrila, takrat že v javnosti.

Hartmannova je bila enajst let dopisnica francoskega časnika Le Monde z območja nekdanje Jugoslavije, tiskovna predstavnica nekdanje glavne tožilke haaškega sodišča Carle Del Ponte pa je bila med letoma 2000 in 2006.