HDZ dosegla dno dna?

Jadranka Kosor je zaradi volilnih glasov sklenila predvolilno koalicijo s splitskim županom Željkom Kerumom.

Objavljeno
10. november 2011 17.53
Posodobljeno
11. november 2011 07.00
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb

Zagreb − Na vprašanje, ali bi šli v koalicijo s primitivcem, mačistom, populistom, tajkunom, neotesancem, nepotistom in človekom, ki je globoko zabredel v korupcijo, bi v vsaki stranki, ki kaj da na čast in ugled, odgovorili nikalno. V HDZ niso.

Dalmatinske funkcionarje HDZ, še posebno tiste v Splitu, je odločitev premierke in predsednice HDZ, da bo sklenila predvolilno koalicijo s splitskim županom Željkom Kerumom, ki je pogosto udrihal po vladajoči stranki, šokirala. Za odločitev menda niso vedeli ne v vrhu HDZ ne v njeni splitski podružnici, kjer so s Kerumom v nenehnem in srditem spopadu.

Kosorjeva je s to potezo tvegala veliko. Koalicija s Kerumom je sramota sama po sebi in je že povzročila zgražanje in vsesplošno norčevanje, hkrati pa je destabilizirala volilno telo HDZ v Dalmaciji, ki je takšni povezavi nenaklonjeno.

Je pa njena poteza po drugi strani »razumljiva«. Takšna odločitev, ki je sicer dejanje več kot očitnega obupa, ima lahko za stranko določene koristi.

Nova TV, denimo, je preračunala napovedane odstotke za 10. volilno enoto (Split-Dubrovnik) in ugotovila, da bi povezava HDZ/Kerum opozicijski koaliciji Kukuriku odvzela en mandat. Tega bi dobil Kerum, ki bi brez HDZ ostal zunaj sabora. Kerum, ki je zatrjeval, da nihče brez njega ne bo več mogel sestaviti vlade, bi na račun HDZ dobil še en mandat v 9. volilni enoti, kar mu brez HDZ ne bi nikoli uspelo.

Sramotno zavezništvo

Čeprav je videti, da je edini zmagovalec »sramotnega zavezništva« Kerum, ima koristi tudi HDZ. V splitski volilni enoti, ki je za stranko pomembno volilno oporišče, bi ob zdajšnjih odstotkih izenačila moč z opozicijo (s 7:5 v prid koalicije Kukuriku na 6:6 v poslanskih mandatih), hkrati pa preprečila drobljenje in izgubo glasov. Vendar Kosorjeva nima prav nobenega zagotovila, da se bodo predvolilne ankete prelile v volilne rezultate, še posebno, ker ni jasno, kako bodo ravnali razočarani splitski hadezejevci in njihovi volivci.

»Odločitev Kosorjeve kaže na popolno izgubo politične orientacije in dobrega okusa. Po tem lahko gre HDZ v zavezništvo s komer koli, brez kriterijev in razloga,« je zapisala komentatorka Jelena Lovrić, namigujoč na napovedi novih sramotnih zavezništev. Zelo resno namreč omenjajo zagrebškega župana Milana Bandića, ki je, tako kakor Kerum, do vratu v korupciji; že v soboto naj bi oznanil, da bo njegova lista Stijena (Skala) sodelovala s HDZ. Med možnimi strankami omenjajo tudi eno od desnih pravaških strank (HSP dr. Anteja Starčevića).

Kadrovski »kontracunami«

Kosorjeva ima seveda težavo, kako javnosti pojasniti, da je odločno predana boju proti korupciji, ko pa pod svoj plašč sprejema hrvaške simbole korupcije. Ni pa to edina težava. Potem ko je podkupila tukajšnjo RKC z naglim vračilom premoženja (da bi jo znova podprla s prižnic) in aretirala Josipa Boljkovca, da bi se prikupila skrajni desnici, trenutno poteka neverjetno kadrovanje v javni upravi − za več sto delovnih mest.

Med njimi je imenovanje novega šefa policije in več sto vodilnih v policiji, s čimer si HDZ ne le zagotavlja kak volilni glas več, marveč škandalozno nastavlja sebi zveste kadre kljub zavesti, da bodo volitve izgubili.