HDZ se vrača 
v poglavarjeve čase

Napovedi HDZ, da se bo stranka vrnila h koreninam, torej k liku in delu Franje Tuđmana, niso ostale le pri besedah.

Objavljeno
14. november 2011 20.08
Posodobljeno
14. november 2011 20.17
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – Kaže, da se je hrvaška premierka Jadranka Kosor tudi v praksi, ne le z besedami, odločila, da bo uničila redke dobre plati vladavine predhodnika Iva Sanaderja, kakor je bila detuđmanizacija Hrvaške in HDZ. Ustanavlja namreč poseben svet modrecev, sestavljen iz obrobnih skrajnih državotvornih desničarjev.

Napovedi najvidnejših članov HDZ s Kosorjevo na čelu, da se bo stranka vrnila h koreninam, torej k liku in delu Franje Tuđmana, niso ostale le pri besedah. V stranko se vračajo ljudje, ki jih je Sanader oddaljil od stranke v procesu detuđmanizacije in usmeritve k Uniji, s čimer si je pridobil simpatije evropskih politikov. Ironija pa je, da se premierka, ki se hvali z evropsko zgodbo in s tem, da je ona tista, ki jo je končala, vrača v čase, na katere na Hrvaškem ne bi smeli biti ponosni.

Tuđmanovo vladavino so zaznamovali izolacija, kriminalno lastninjenje in razprodaja države, vojna intervencija v BiH ter precejšen demokratični deficit, kar so le najbolj očitni in vidni simboli njegovega vladanja, katerega posledice Hrvaška na vseh področjih čuti še danes. Početje Kosorjeve, ko za osebne svetovalce vabi obskurne desničarske like, kakor so sin nekdanjega državnega poglavarja Miroslav Tuđman (ki bo celo kandidiral na listi HDZ), Ivan Aralica ali Zdravko Tomac, je še en dokaz popolnega kaosa v vladajoči stranki.

Ti ljudje nimajo prav nobenega vpliva na politično in družbeno življenje – Kosorjeva trdi, da so to ugledneži –, bodo pa očitno vaba za skrajni del nekdanjega volilnega telesa HDZ, ki se je stranki v času Sanaderja odrekel. HDZ se torej obupno bori za prav vsak glas, ne glede na ceno takšnih odločitev. »Vsi se strinjajo, da brez močne HDZ ni stabilne Hrvaške,« je srečanje opisala predsednica HDZ, ki ni pozabila povedati, da je pogajanja z EU končala njena stranka. Pozabila pa je povedati, da so osebe, ki jih je gostila, nasprotujejo vstopu države v Unijo. Po premierkinih besedah bodo ti ljudje med tistimi njenimi svetovalci, ki bodo razmišljali, kaj je treba storiti za lepšo prihodnost Hrvaške.