Hillary Clinton v boj za Belo hišo

Ameriška demokratska senatorka Hillary Clinton in žena nekdanjega predsednika Billa Clintona je napovedala, da bo kandidirala na predsedniških volitvah.

Objavljeno
20. januar 2007 17.29
Hillary Rodham Clinton, članica ameriškega senata iz vrst demokratske stranke
Washington - Ameriška demokratska senatorka Hillary Clinton je danes sporočila, da namerava kandidirati na predsedniških volitvah leta 2008. "Sem noter. In sem noter, da zmagam," je soproga nekdanjega predsednika Billa Clintona povedala na videoposnetku, objavljenem na njeni spletni strani. Ob tem je Clintonova ameriško javnost povabila k dialogu, v katerem bi se rada po svojih besedah osredotočila na področje zdravstva in sociale ter vojne v Iraku.

"Kot senatorka bom naslednji dve leti naredila vse v moji moči, da omejim škodo, ki jo lahko še naredi predsednik George Bush, ampak le kot predsednica bom lahko odpravila posledice Bushevih napak in ponovno vzpostavila upanje in optimizem," je poudarila Clintonova, ki bo v primeru zmage prva ženska v Beli hiši.

Clintonova se je tako pridružila kolegu v senatu, temnopoltemu Baracku Obami , ki je prejšnji teden sporočil, da je že oblikoval svoj volilni odbor. Ameriški mediji medtem že napovedujejo, da bi medsebojni obračun med potencialno prvo žensko predsednico in prvim predsednikom z afriškimi koreninami pritegnil veliko pozornosti.

V ZDA največ možnosti za zmago med demokrati pripisujejo prav Clintonovi. Obama in kandidat za podpredsednika leta 2004, John Edwards imata manj političnih izkušenj, guverner Bill Richardson, ki bi v primeru izvolitve postal prvi predsednik s španskimi koreninami, pa namerava podrobnejše načrte o kandidaturi razkriti v nedeljo.