Hip hop iz partijske izkaznice

Letno zasedanje narodne skupščine: Kitajska je od nekdaj prepevala, a v različnih ritmih.

Objavljeno
05. marec 2019 06.00
Posodobljeno
05. marec 2019 06.00
Ljudski odposlanci vrhovne skupščine se bodo zbrali pod skupno streho danes, ko naj bi odobrili program letošnjega gospodarskega razvoja. FOTO: Reuters
Velika palača narodov je od nekdaj simbol kitajske države. V njej potekajo zasedanja najpomembnejših organov oblasti. Zdaj je monumentalno poslopje navdihnilo videospot kitajskega raperja Su Hana, ki je »dve zasedanji«, kot se imenujejo letni sestanki svetovalcev in zakonodajalcev, spremenil v glasbeno uspešnico.

Politično-posvetovalna konferenca, katere vloga spominja na spodnji dom parlamenta, je začela zasedanje v nedeljo, ljudski odposlanci vrhovne skupščine pa se bodo zbrali pod skupno streho danes, ko naj bi odobrili program letošnjega gospodarskega razvoja, pričakovano stopnjo rasti, vojaški proračun in druge pomembne politične postavke. Dve zasedanji: svetu od Kitajske je naslov najnovejše raperske uspešnice, ki jo je tiskovna agencija Xinhua objavila konec tedna. Čeprav zveni čudno in skorajda nadrealistično, je mogoče iz besedila te pesmi razbrati vse, o čemer bodo v prihodnjih dveh tednih razpravljali v Veliki palači narodov.

O »kitajskem čudežu«, pristanku na temni strani Meseca, spustu do najglobljega dna oceana, lepem vedenju, vzvišeni civilizaciji, kloniranih opicah, odpravi revščine, najvišji možni izobrazbi, varstvu okolja, kvantnem satelitu, umetni inteligenci, vojni zvezd, domačem superračunalniku, nato pa seveda tudi o tem, da Kitajska ne bo nikoli »osvajalka planeta«, da ji je veliko do tega, da spremeni znanost v zrak, izobraževanje pa v vodo za mlade možgane, ki bodo prispevali k nadaljnjemu razvoju človeštva. »Mi imamo dve zasedanji, mi imamo dve zasedanji, dopustite, da vam pokažemo lepo kitajsko vedenje, imamo dve zasedanji, popuščanja naj ostanejo v preteklosti, mi smo zdaj neomajno tukaj

Vse to 24-letni Su prepeva v energičnem ritmu, ustvarja čudovite rime in malce spominja na Eminema, le da je njegovo uporništvo usmerjeno proti sumničavemu svetu, ne pa proti lastni družbi. Mnogi se sprašujejo, komu je namenjeno njegovo sporočilo. Čeprav je pesem napisana v angleškem jeziku, se zdi, da je namenjena tako kitajski javnosti kot Zahodu, ki se ozira proti vratom Velike palače narodov v pričakovanju, da bo po dveh tednih zasedanja iz palače prišla nova svetovna ureditev s kitajskimi značilnostmi.
 

Letos drugačno ozračje


Letošnje zasedanje bo posebno. Ljudski odposlanci, ki so bili vajeni marca pripotovati v prestolnico, da se malce sprehodijo, dobro najedo, napijejo jasminovega čaja in na koncu pritisnejo na zeleni gumb za glasovanje, se bodo tokrat srečali v drugačnem ozračju. Premier Li Keqiang jim bo predstavil trend upočasnjevanja gospodarske rasti in posledice, ki bodo sledile, nato jim bo predlagal, naj se letos zadovoljijo s še nižjo stopnjo rasti. Predsednik Xi Jinping ne bo govoril na plenarnih sejah, bo pa v skupinskih razpravah pojasnil odposlancem, kakšen izziv je pred kitajske cilje postavil ameriški predsednik Donald Trump in kaj vse se lahko še zgodi na geopolitičnem prizorišču, na katerem Kitajsko, kot kaže, ne spremlja več sreča, ki so je bili vajeni v minulih desetletjih.

  • Premier Li Keqiang naj bi danes predstavil trend upočasnjevanja gospodarske rasti.
  • Predsednik Xi Jinping ne bo govoril na plenarnih sejah​.


Pa vendar, zakaj rap? Kitajska država je od nekdaj prepevala, res pa je, da je imelo vsako obdobje svojo melodijo. Pred 30 leti je po hodnikih Velike palače narodov donela koračnica Brez Komunistične partije ni nove Kitajske. Pred dvema letoma so pred partijskim kongresom v disko stilu prepevali o predsedniku Xiju, prejšnji teden pa je zadonela pesem Huawei Mei (Lep je huawei), ki jo izvaja skupina otrok, pripravljenih na »svet mobitelov«, ki so odločeni, da bodo zakorakali vanj samo z »dobrim, lepim huaweiem«. Vse to je zajeto v hip hopu Su Hana, ki si želi sporočiti svetu, da se po palači, ki je bila desetletja simbol pravega komunizma, zdaj razlegajo zvoki moderne mladosti. Su je doktorand na univerzi Tsinghua, uspel pa je kot pionirski ustvarjalec glasbe A1 oziroma hip hopa, ki ga ustvarja s pomočjo umetne inteligence. Prav za to gre tudi na letnem zasedanju kitajske skupščine: ali lahko umetna inteligenca ustvarja komunizem in koliko bo ta spominjal na njegove zahodne vire in ameriške zglede? Spot Su Hana želi sporočiti, da je lahko mladostniški upor pozitiven, optimističen in domoljuben. Če bi partijska izkaznica lahko prepevala, bi zapela hip hop za kitajsko stoletje.