»Hitlerjeva hči« pri »bankrotirancih«

Angela Merkel je v Grčijo prispela teden pred presojanjem trojke, ali si država zasluži naslednji milijardni obrok.

Objavljeno
10. oktober 2012 00.21
GREECE-MERKEL/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Dunaj – Na hitro pripravljen obisk, v trdnjavo spremenjeni­ deli mesta in drugi poostreni varnostni ukrepi: tako so običajno videti obiski zahodnih državnikov v Afganistanu in drugih kriznih žariščih. Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj prispela v »prijateljske« Atene.

Morda je bilo Angeli Merkel prijetneje celo med marčevskim obiskom pod Hindukušem? Z napisi Marš iz naše države, ti cipa! in Hitlerjeva hči, nočemo četrtega rajha! so tisoči Grkov že v ponedeljek zvečer demonstrirali proti obisku nemške kanclerke in še: Naj plačajo kapitalisti! ter Izginite in vzemite varčevalni program s seboj! Na tisoče­ grških policistov je pred še hujšim besom demonstrantov med kanclerkinim obiskom zavarovalo središče prestolnice ter še posebej nemško veleposlaništvo in druge nemške ustanove v državi.

Prav v času visokega nemškega obiska v Grčiji so se mediji te države razpisali o kmetu, ki je davkariji prijavil letni dohodek v višini 479 evrov, a so ga zalotili med pošiljanjem več kot dvanajst milijonov evrov v tujino. In to ni edini sumljivi primer, nekega vrtnarja, ki menda na leto zasluži 2275 evrov, so zalotili med pošiljanjem 610.000 evrov. Grška davkarija, ki je, kot kaže, končno začela delovati s polno paro, bo po pisanju časopisa Ta Nea »siromakoma« poslala pismo s povabilom, naj skoraj polovico nakazanih vsot pošljeta državi, morda ju čaka tudi zaporna kazen. Pregledujejo še več kot 45.000 oseb ali podjetij, ki so v preteklih letih v tujino nakazali okrog 22 milijard evrov.

Takšno Grčijo obsoja nemška javnost, grška pa vrača z ostro obsodbe Nemčije, ki po prepričanju mnogih najprej rešuje svoje in druge banke, za vse drugo pa naj bi ji bilo vseeno. Toliko slabe krvi med obema državama ni bilo morda že od druge svetovne vojne, ko so Hitlerjevi škornji pregazili Grčijo. Čeprav je s seboj prinesla nekaj deset milijonov evrov, ki naj pomagajo izboljšati grško upravo in zdravstvo, je obisk v Atenah simboličen, nemška kanclerka hoče pokazati, da je ni strah obiskati države, v kateri je videti osovražena kot malo kje drugje. Nemška vlada tudi dobro ve, koliko Grkov si prizadeva dobiti delo v njihovi državi, morda celo verjame, da bodo Grki nekoč, ko bodo spet izgradili zdrave gospodarske temelje, še ­hvaležni.

Najbrž tudi ni naključje, da je Angela Merkel v Grčijo prispela teden dni, preden bo trojka Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke začela ocenjevati grško varčevanje in reforme ter presojala, ali si je država zaslužila naslednji milijardni obrok za reševanje pred bankrotom. Skoraj nihče ne pričakuje, da bo šlo gladko, saj zdaj tudi strokovnjaki IMF verjamejo, da bodo Grki potrebovali več časa za uresničitev vseh obljub.

Pred letom je kanclerka Merklova bolj svobodno – in tudi ostro – ocenjevala razmere v Grčiji, zdaj raje zagotavlja, da hoče Grčijo obdržati v evru, ter spominja na težave ob nemškem izgrajevanju nekdanje Vzhodne Nemčije. V Berlinu bi radi, da umazano delo nastavljanja zrcala grški zapravljivosti opravijo drugi. Čeprav so Grki z zatiskanjem pasu in odpisom velikega dela zasebnih dolgov svoj čisti proračunski primanjkljaj že približali maastrichtskim kriterijem, so skupni dolgovi in obresti nanje še vedno neznanski in gospodarstvo tako hirajoče, da si država še zlepa ne bo oddahnila.

Poleg Merklove je v torek v Atenah nastopal še en nemški politik. Voditelj skrajne levice Bernd Riexinger se je z ramo ob rami z mogočnim, toda spornim šefom grške Sirize Aleksisom Ciprasom udeležil demonstracij. »Kanclerkin obisk samo še zaostruje domače grške konflikte,« je bil kritičen Riexinger. Levičarskega politika so doma ostro napadli tisti, ki mu očitajo, da je z obiskom prilil olja na ogenj. Ti opozarjajo, da je tudi predsednik ECB Mario Draghi Grčijo pozval k večjemu prizadevanju, podobno zahteva tudi voditelj evrskih finančnih ministrov Jean-Claude Juncker.

Nemška kanclerka je očitno presodila, da si njen konservativni kolega, novi grški premier Antonis Samaras, zasluži podporo, pa čeprav simbolično. Nemški rumeni tisk seveda ni prezrl, da si je Angela Merkel za obisk v Atenah oblekla isti svetlo zelen hlačni kostim, ki ga je nosila med zadnjo veliko nogometno tekmo med Nemčijo in Grčijo, na kateri je seveda zmagala njena država.