Hladen odziv Rusije na Ahtisaarijev predlog

Potem ko je Martti Ahtisaari predstavil svoj dolgo pričakovani predlog za prihodnji status Kosova, se je namestnik ruskega premiera Dimitrij Medvedjev na predlog odzval hladno.

Objavljeno
27. januar 2007 18.06
Maarti Ahtisaari
Davos - Potem ko je posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari razširjeni kontaktni skupini za Kosovo včeraj za tesno zaprtimi vrati prvič predstavil svoj dolgo pričakovani predlog za prihodnji status Kosova, se je namestnik ruskega premiera Dimitrij Medvedjev danes na predlog odzval hladno. "Nismo prepričani, da bo ta možnost najboljša," je dejal Medvedjev.

Ahtisaarijev predlog mora Rusija natančno preučiti, vendar načelno vztraja, da vprašanja Kosova ni mogoče reševati ločeno od "podobnih zamrznjenih konfliktov," je povedal Medvedjev.

Rusija zahteva spremembe predloga

Da bo Rusija zahtevala spremembe predloga, so povedali tudi v Washingtonu, kjer Ahtisaarijeva prizadevanja podpirajo. "Seveda ima ruska vlada nekaj pripomb; pravijo, da menijo, da (predlog) potrebuje nekaj sprememb," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Sean McCormack.

Rusija, tradicionalna zaveznica Beograda, je sicer zagrozila z vetom v Varnostnem svetu ZN, če se Srbija ne bo strinjala s predlogom.

Predlog naj bi omogočil visoko avtonomijo Kosova

Predlog, katerega vsebina zaenkrat ostaja skrivnost, naj bi po nepotrjenih navedbah diplomatskih virov Kosovu omogočil visoko stopnjo avtonomije in nekaj značilnosti suverene države, ne pa tudi formalne neodvisnosti. Predlog naj bi tudi določal, da se podobno, kot velja v BiH, po določitvi statusa na Kosovu ohrani nadzor mednarodne skupnosti.