Hodorkovski obtožen pranja denarja

Rusko tožilstvo je proti Mihailu Hodorkovskemu in njegovemu nekdanjemu poslovnemu partnerju Platonu Lebedevu vložilo obtožnico, ki ju bremeni pranja denarja v vrednosti več kot 20 milijard dolarjev.

Objavljeno
05. februar 2007 15.04
Hodorkovski in Lebedev dobesedno v kletki
Moskva - Nekdanji prvi mož Jukosa Mihail Hodorkovski se sooča z novimi obtožbami. Rusko tožilstvo je danes proti njemu in njegovemu nekdanjemu poslovnemu partnerju Platonu Lebedevu v sibirskem mestu Čita vložilo obtožnico, ki ju bremeni pranja denarja v vrednosti več kot 20 milijard dolarjev.

Ustanovitelju zdaj bankrotiranega Jukosa, nekoč največje ruske naftne družbe, grozi do 15 let zapora, proces pa bi se lahko začel že ta teden. Trenutno Hodorkovski v Sibiriji prestaja osemletno zaporno kazen zaradi goljufij in utaje davkov. Obsojen je bil maja leta 2005.

Politično motiviran proces?

Hodorkovski je bil aretiran leta 2003, večina Jukosa pa je bila v minulih letih razprodana. Največjo Jukosovo proizvodno enoto Juganskneftegaz je kupila državna naftna družba Rosneft.

Večina somišljenikov Hodorkovskega poudarja, da so procesi proti nekdanjemu naftarju politično motivirani, saj je Hodorkovski financiral opozicijske stranke v državi in politično tekmoval s predsednikom Vladimirjem Putinom.