Hollande: Napad na Sirijo še pred sredo

Britanski parlament je zavrnil osnutek nezavezujoče resolucije o vojaški akciji proti Siriji.

Objavljeno
30. avgust 2013 11.35
US-SYRIA-POLITICS-PROTEST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Pariz - Francoski predsednik Francois Hollande je danes izjavil, da bi do napada na Sirijo lahko prišlo še pred sredo in da presenetljiva odločitev Velike Britanije za zavrnitev oboroženega posredovanja ne bo vplivala na stališče njegove vlade. Nemčija je medtem izključila možnost sodelovanja v napadu na Sirijo zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja.

»Francija želi odločno in odmerjeno akcijo proti režimu v Damasku,« je dejal Hollande za časnik Le Monde. Francoski parlament bo o Siriji razpravljal na izredni seji v sredo.

Hollande je poudaril, da odločitev britanskega parlamenta, ki je zavrnil vojaško posredovanje v Siriji, ne bo vplivala na stališče Pariza. »Vsaka država se svobodno odloča, ali bo sodelovala v takšni operaciji ali ne. To velja tako za Veliko Britanijo kot za Francijo,« je dejal.

Rusija proti vojaškemu posredovanju

Rusija nasprotuje vsakršni resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki bi dovolila vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, je danes zatrdil namestnik zunanjega ministra Genadij Gatilov. Moskva je doslej v VS ZN s pravico veta blokirala že tri resolucije za pritisk na sirski režim.

Vsaka od stalnih članic ima pravico veta na katerokoli resolucijo sveta. Rusija in Kitajska sta že vložili veto na tri resolucije, s katerimi so zahodne države doslej želele okrepiti pritisk na Asada.

Inšpektorji odhajajo

Inšpektorji ZN, ki preiskujejo domnevni napad s kemičnim orožjem v Siriji, so se danes, zadnji dan preiskave, odpravili v vojaško bolnišnico v okrožju Mazeh v Damasku, kjer naj bi se zdravile žrtve napada.

Inšpektorji so odšli iz hotela v avtomobilih, označenih z ZN, v spremstvu vozil sirskih varnostnih sil.

Strokovnjaki ZN, ki bodo po napovedih generalnega sekretarja Ban Ki Moona iz nemirne države odšli do sobote zjutraj, preiskujejo domnevni napad s kemičnim orožjem, ki naj bi se zgodil 21. avgusta na obrobju Damaska.