Hollandova partnerka se opravičuje za ljubosumen tvit

Prva dama je predsednika spravila v zadrego, potem ko je javno podprla političnega nasprotnika njegove nekdanje partnerke.

Objavljeno
03. oktober 2012 17.24
Posodobljeno
03. oktober 2012 17.24
FRANCE-INTERNET-PEOPLE-TRIERWEILER-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Francoska prva dama Valérie Trierweiler je priznala, da je storila napako, ko je pred francoskimi parlamentarnimi volitvami na tviterju javno podprla tekmeca Ségolène Royal, ki je kandidirala za poslanski sedež v kraju La Rochelle. Nekdanja Hollandova partnerka in mati njegovih štirih otrok je volilno bitko izgubila, na Hollanda pa so se z desnice vsule kritike, da svoje umazano perilo pere v javnosti.

»To je bila napaka, ki jo obžalujem. Takrat se še nisem zavedala, da nisem več preprost državljan. Kaj takega se ne bo več zgodilo,« je več mesecev po volitvah povedala Valérie Trierweiler.

Prva dama se je več kot tri mesece izogibala nastopom v javnosti, a številni Francozi kljub temu niso pozabili na njen spodrsljaj. Po poročanju Guardiana 67 odstotkov francoskih državljanov o njej nima dobrega mnenja. Ljubosumni tvit je botroval tudi številnim knjigam o Hollandovem ljubezenskem trikotniku, ki so izšle to jesen.

Françoisa Hollanda je tvit spravil v zadrego tudi zato, ker je pred volitvami obljubljal, da bo za razliko od Sarkozyja potegnil jasno črto med zasebnim in javnim. Kmalu po izvolitvi pa je njegovo zapleteno ljubezensko življenje že polnilo prve strani časopisov. V enem od zadnjih intervjujev je sicer dejal, da se s prvo damo strinjata bolj ali manj o vsem, le o njenih tvitih ne.

Opravičilo novinarke Valérie Trierweiler se nanaša na tvit, ki ga je objavila pred drugim krogom parlamentarnih volitev. V njem je srečo zaželela socialističnemu »odpadniku« Olivieru Falorniju, ki se je za poslanski sedež v kraju La Rochelle spopadel s Segolene Royal, nekdanjo Hollandovo partnerko. To je storila, kljub temu da je novoizvoljeni predsednik le nekaj dni prej javno podprl Royalovo, nekdanjo predsednico socialistične stranke, ki je leta 2007 kandidirala tudi za predsedniški položaj.