»Holokavst« nad Murdochovo televizijo

Med televizijo in njenimi komentatorji, ki so Obamo označevali za Hitlerja, rasista in komunista ter Obamovo administracijo se je v zadnjih dneh razvnela prava besedna vojna.

Objavljeno
14. oktober 2009 22.36
V ponedeljek bo premier v Beli hiši
Boris Čibej, Delov dopisnik iz ZDA
Boris Čibej, Delov dopisnik iz ZDA
Washington - »Imamo eno televizijsko postajo, ki je v celoti posvečena napadom na mojo administracijo. Tudi če jo boste gledali cel dan, boste zelo težko našli eno samo pozitivno poročilo o meni,« je junija izjavil ameriški predsednik Barack Obama. Čeprav te postaje ni imenoval, so vsi dobro vedeli, da ima v mislih ultrakonservativno Fox News, ki je v lasti medijskega tajkuna Ruperta Murdocha.


Med televizijo in njenimi komentatorji, ki so Obamo označevali za Hitlerja, rasista in komunista, 12. septembra pa v ameriški prestolnici celo organizirali demonstracije proti demokratski oblasti, ter Obamovo administracijo se je v zadnjih dneh razvnela prava besedna vojna.


Televizija Fox News, na kateri so v zadnjih letih komentatorsko zavetje našli tudi takšni republikanski negativci, kakor so eden od glavnih udeležencev škandala okoli prodaje orožja Iranu in podpiranja kontrašev v Nikaragvi Oliver North, organizator vloma v prostore demokratske stranke v hotelskem kompleksu Watergate Gordon Liddy ali nekdanji vodja kabineta prejšnjega predsednika Georgea Busha Carl Rove, ki je bil vpleten v afero razkritja identitete agentke Cie Valerie Plame in politično čistko med javnimi tožilci, ni nikoli skrivala svoje ideološke usmeritve.


Zaradi spora z oblastjo spet večja gledanost


Za časa prejšnje administracije je bila velika zagovornica mučenja in napada na Irak, na začetku te vojne pred šestimi leti pa je imela največ gledalcev dotlej, saj jo je v vsakem trenutku v povprečju gledalo skoraj 1,1 milijona Američanov.


V zadnjih letih nepriljubljene Busheve administracije ji je gledanost padla, a ko je na volitvah zmagal Obama, je spet postala glavni vir »informacij« za večino konservativno usmerjenih Američanov. Zlasti so priljubljeni večerni voditelji, ki gledalcem razložijo, kako je treba pravilno razumeti dnevne dogodke. Med njimi vodi 60-letni grobijan Bill O'Reilly, čigar O'Reilly Factor je z okoli 3,5 milijona gledalcev prvak v gledanosti med vsemi oddajami na ameriških kabelskih televizijah.


Več v tiskani izdaji četrtkovega Dela.