Honduras zaradi Zelaye toži Brazilijo

Vlada začasnega honduraškega predsednika Roberta Michelettija Meddržavno sodišče v Haagu poziva, naj Braziliji prepreči, da bi njeno veleposlaništvo še naprej nudilo zatočišče Zelayi.

Objavljeno
29. oktober 2009 19.11
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Haag  - Začasna honduraška vlada je na Meddržavnem sodišču v Haagu sprožila postopek proti Braziliji, katero obtožuje, da se s tem, ko njeno veleposlaništvo v Tegucigalpi nudi zatočišče strmoglavljenemu predsedniku Hondurasa Manuelu Zelayi, vmešava v notranje zadeve Hondurasa.

Vlada začasnega honduraškega predsednika Roberta Michelettija Meddržavno sodišče v Haagu poziva, naj Braziliji prepreči, da bi njeno veleposlaništvo še naprej nudilo zatočišče Zelayi. Brazilijo ob tem obtožuje, da veleposlaništvo uporablja kot "platformo za politično propagando, s čimer ogroža mir in notranji javni red v Hondurasu".

Brazilija je že zavrnila vse obtožbe, iz kabineta predsednika Luiza Inacia da Silve pa so tudi sporočili, da je honduraška vlada, ki je v državi izvedla udar, tista, ki je mednarodni skupnosti dolžna pojasnilo. Zaenkrat sicer tudi ni jasno, ali bo sodišče sploh sprejelo primer s strani vlade, ki se je na oblast povzpela po državnem udaru.

Zelaya je bil 28. junija strmoglavljen z državnim udarom, potem ko je pripravljal referendum, s katerim je želel doseči spremembo ustave, da bi lahko na predsedniških volitvah 29. novembra kandidiral za drugi mandat. Na brazilsko veleposlaništvo se je zatekel ob vrnitvi v državo pred dobrim mesecem dni.