Hotelski stroški v višini 16.000 ameriških dolarjev

Severna Koreja je Južnokorejca Yu Seong Jina, ki je bil zaradi kritike režima zaprt 137 dni v nekem hotelu, izpustila šele po tem, ko je južnokorejsko avtomobilsko podjetje Hyundai za njegovo bivanje plačalo skoraj 16.000 ameriških dolarjev.

Objavljeno
26. avgust 2009 12.16
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Seul - 44-letni inženir Yu je delal v podjetju Hyundai Asan v severnokorejskem industrijskem parku Kaesong, ki leži tik čez mejo z Južno Korejo, zajeli pa so ga konec marca, ker naj bi kritiziral severnokorejski komunistični režim. Severnokorejski voditelj Kim Jong Il je njegovo izpustitev odredil 13. avgusta, po srečanju s predsednico Hyundaija Hyun Chung Eun.

 

Zdaj je prišlo na dan, da je Pjongjang Yuja izpustil šele, ko je Hyundai plačal njegovo "bivanje" v hotelu. Skupaj je po navedbah predstavnika podjetja račun nanesel 15.747 dolarjev.

 

Južnokorejsko ministrstvo za združitev je v torek sporočilo, da Yuja niso mučili in da je imel dovolj hrane, da pa so ga pogosto zasliševali cele dneve in mu večkrat verbalno grozili. Poleg tega ni smel imeti stikov z nikomer, razen z zasliševalci, so še pojasnili v Seulu.

 

Tokrat sicer ni bilo prvič, da je Severna Koreja zahtevala denarno odškodnino za "bivanje" zajetih ujetnikov. Leta 1996 so zahtevali 100.000 dolarjev za kazen in druge stroške za Američana, ki je domnevno pijan preplaval mejno reko. Kasneje so se Američani za njegovo izpustitev pogodili s 5000 dolarjev za "hotelske stroške".