Novo zaslišanje v zvezi s črnimi skladi HDZ

Preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu nadaljujejo preiskavo o črnih skladih HDZ.

Objavljeno
11. november 2011 08.38
Posodobljeno
11. november 2011 08.46
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Preiskovalci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bodo ob 13. uri v okviru preiskave o domnevnih črnih skladih vladajoče hrvaške stranke HDZ zaslišali predstavnika stranke Damirja Sesvečana in odvetnika stranke Vladimirja Gredlja.

Odvetnik prve stranke, ki je osumljena korupcije, je napovedal, da bo po zaslišanju dal kratko izjavo za novinarje, pred tem pa o primeru ni hotel govoriti, poroča HRT. Razkriti ni hotel niti strategije, s katero se namerava stranka braniti pred Uskokovimi obtožbami.

Uskok sicer sumi, da se je na računih stranke HDZ nezakonito znašlo 30 milijonov kun, ki jih je stranka uporabila za financiranje predvolilnih kampanj, med njimi tudi predsedniške kampanje aktualne hrvaške premierke Jadranke Kosor. Preiskovalci so v zvezi s črnimi skladi do zdaj zaslišali nekdanjega hrvaškega predsednika vlade Iva Sanaderja, nekdanjega glavnega blagajnika stranke Mladena Barišića in nekdanjo blagajničarko Branko Pavošević. Pred dnevi so zaslišali še nekdanjega glavnika tajnika Ivana Jarnjaka in nekdanjega tiskovnega predstavnika Ratka Mačka. Vladajoči hrvaški stranki so poleg tega zablokirali premoženje.