Hrvaška bo Črno goro podpirala na poti v EU

Hrvaški premier Sanader je na obisku v Podgorici Črnogorcem obljubil podporo Hrvaške na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Objavljeno
12. januar 2007 17.06
Hrvaški premier Ivo Sanader in črnogorski kolega Željko Šturanović
Podgorica - Hrvaški premier Ivo Sanader, ki je ob odprtju hrvaškega veleposlaništva v Podgorici kot prvi premier kake države obiskal neodvisno Črno goro, je črnogorskemu kolegu Željku Šturanoviću obljubil podporo Hrvaške na poti v Evropsko unijo in zvezo Nato. Preteklosti ne bodo pozabili, vendar je bila z opravičilom Črne gore za preteklo agresijo na Hrvaško ustvarjena podlaga za dobre odnose, je dejal Sanader.

"Preteklosti ne bomo pozabili, a v njej ne bomo živeli. Živeti moramo v sedanjosti in za prihodnost ter graditi nove odnose, temelječe na vzajemnem spoštovanju in partnerstvu," je menil hrvaški premier, medtem ko je Šturanović poudaril, da so najbolj čvrsta prijateljstva med državami tista, ki temeljijo na vzajemnih gospodarskih vezeh.

Premiera sta tako obrnila novo stran v odnosih med državama. " Evropske integracije so najboljši odgovor na preteklost, ki so jo zaznamovali vojna, genocid in dominacija nekaterih nad drugimi" je dejal Sanader ter poudaril, da, če ne želimo tudi takšne prihodnosti, evropska integracija nima alternative.

Premiera sta napovedala tudi skorajšnji podpis bilateralnega sporazuma o zaščiti manjšin ter trajnega dogovora o mejah, govorila pa sta tudi o vprašanju dolgoročne stabilnosti v jugovzhodni Evropi.