Hrvaška: danes je na vrsti skrajna desnica

Na Markovem trgu, pred vlado in parlamentom v središču Zagreba se je, tako kot so napovedali, zbrala več sto glava množica, predvsem vojni veterani in člani desničarskih organizacij. Množici je zapel Marko Perković Thompson, znan po svojih nacionalističnih besedilih.

Objavljeno
25. februar 2011 21.40
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – »Današnji protest bo poskus ponovitve tistega na splitski Rivi pred desetimi leti [proti Haagu in vladi Ivice Račana]. Takrat je desnica, ko je menda branila domoljubje, pokazala preteči primitivizem, nedemokratično užaljenost in populistično zadrtost,« je za Delo vsebino današnjih veteranskih demonstracij napovedal novinar Novega lista Boris Pavelić.

Pred protestom je ozračje sicer zelo napeto, saj nihče ne more predvideti, kako se bo končal. Organizirajo ga namreč skrajne veteranske organizacije, ki menda niso zadovoljne z odnosom oblasti do veteranov. Večina najpomembnejših se protesta ne bo udeležila, saj jih precej uspešno nadzira vladajoča HDZ.

Boris Pavelić
je dodal, da je zadnji, ki bi branil vlado in premierko Jadranko Kosor, toda »danes ne bo potekalo dobronamerno politično zbiranje, ampak se bo uresničila še ena od groženj evropski prihodnosti države«. Opozoril je na glavna organizatorja, vojnega notranjega ministra Ivana Vekića in upokojenega generala Željka Sačića, ki ju povezujejo z vojnimi zločini. »Če tisti, ki so branili domovino, menijo, da sta verodostojna predstavnika njihovih interesov, potem smo zdavnaj zunaj možnosti vstopa v EU. Njuni razlogi za protest so namreč prav tisti, zaradi katerih Hrvaška še danes ni v Uniji,« je za naš časnik dejal Pavelić.

Čeprav na Hrvaškem vlada skoraj enotno mnenje, da bi morala vlada oditi in razpisati predčasne volitve, se je tudi Kosorjeva v obrambi pred današnjimi protestniki oklenila te grožnje evropski prihodnosti države. Včeraj je ocenila, da pogajanja z EU ne bodo sklenjena, »če bomo na ulici«. Država potrebuje mir in stabilnost, je dodala. Unija ne sme biti izgovor, da HDZ vztraja na oblasti, je včeraj dejala poslanka opozicijske HNS Vesna Pusić: »Zamenjava oblasti ni katastrofa. Ni povezave med EU in tem, kdo je na oblasti. Katastrofa za državo bi bilo vztrajanje na oblasti do trenutka, ko bo država eksplodirala.«

Policija je pretiravala

Zagrebška policija sicer ocenjuje, da se bo danes zbralo do 3000 ljudi. Protestnike pozivajo k dostojanstvu, hkrati pa so potrdili sume, da so na četrtkovih večernih demonstracijah, ki so jih organizirali mladi po spletnih socialnih omrežjih in na katerih so se demonstranti spopadli s policijo, sodelovali tudi pripadniki navijaške skupine Dinama. Predvidevajo, da bi se znova lahko pojavili in poskušali izzvati spopade s policijo. Prav tako je mogoče, da se bodo veteranskih protestov udeležili tisti s »facebook protestov«, ki so bili v torek in četrtek že na ulicah, čeprav nimajo za boj proti oblasti in HDZ istih razlogov kakor veterani.

Pri sosedih je tudi včeraj odmeval četrtkov obračun protestnikov in policije. Ta je privedla enajst oseb, ki so na policiste metali steklenice, gradbeni material in prometne znake. Podatkov, da je bil kdo huje poškodovan, ni. Največ je ocen, da je policija kljub provokacijam pretiravala, predvsem s solzivcem. V opoziciji menijo, da obračuna ne bi bilo, če ne bi bilo prepovedi zborovanja pred poslopjem vlade, hkrati pa skupaj z vladajočimi ugotavljajo, da so protesti legitimni način izražanja nezadovoljstva, vendar se oblast ne menjuje na ulici.

»Naj protestniki potrpijo še nekaj mesecev, ko bodo volitve,« je dejal podpredsednik HDZ Andrija Hebrang. V opoziciji dodajajo, da se vse to ne bi zgodilo, če bi se vlada, ki nima nobene legitimnosti, že pred časom umaknila, izražajo pa tudi veliko zaskrbljenost zaradi današnjega protesta, saj ni jasno, kako se bo končal.