Hrvaška: drugo leto bo odpuščenih 20.000 zaposlenih v javnem sektorju

Vlada ocenjuje, da ni več potrebe po poseganju v plače, zato načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih.

Objavljeno
21. september 2012 11.06
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Hrvaški finančni minister Slavko Linić je v četrtek napovedal, da bodo zaradi varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu odpustili 20.000 zaposlenih v javni in državni upravi. Ob tem je ocenil, da bo država letošnje leto zaključila z ničelno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP).

Linić je v pogovoru za hrvaško televizijo, ki ga povzema Slovenska tiskovna agencija, dodal, da bodo varčevalni ukrepi, ki so jih začeli izvajati letos z ukinitvijo bonusov iz kolektivnih pogodb, kot so božičnice in regresi, ter nov način obračuna nadomestila za stroške prevoza, veljali tudi v prihodnjem letu.

Ker ocenjujejo, da ni več potrebe po poseganju v plače, načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju. Kot je napovedal, bodo v letu 2013 v državni in javni upravi odpustili približno 20.000 zaposlenih.

Hrvaška vlada je sicer že v ponedeljek razveljavila kolektivno pogodbo za javni sektor, piše STA.

Čeprav je državni zavod za statistiko v četrtek objavil, da je BDP v drugem trimesečju realno nižji za 2,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, pa je Linić vztrajal pri svoji napovedi, da bo hrvaški BDP na koncu leta na ničli.

Pojasnil je tudi vladni predlog zakona o finančnem poslovanju, ki ga je vlada v četrtek poslala v sabor in s katerim skuša zmanjšati nelikvidnost. Notranji dolg Hrvaške se je namreč po pisanju STA povzpel na 44 milijard kun ali slabih šest milijard evrov.

Predlog zakona določa, da morajo državni organi in organi lokalne samouprave svoje obveznosti plačati v 30 dneh, zasebni podjetniki pa v 60 dneh. Za kršilce zakona so predvidene finančne kazni.

Kot je Linić dejal na seji vlade, skušajo z določitvijo rokov poslati sporočilo vsem gospodarstvenikom, da morajo skrbeti za izplačilo plač in plačilo obveznosti do upnikov.

Ob tem je napovedal, da bodo skušali pomagati podjetjem v težavah, ki imajo zagotovljene trge in konkurenčne proizvodne programe. Obenem od lokalne samouprave pričakuje, da bo sledila primeru vlade in znižala stroške.

Ocenil je, da bodo v šestih mesecih po uveljaviti zakona, ki bo predvidoma stopil v veljavo 1. oktobra, lahko uredili stanje v približno 60.000 podjetjih, ki ne jemljejo resno svojih finančnih obveznosti, še piše STA.